Helen Sjöholm i gott sällskap – lysande komp på köpet

Västmanlands Läns Tidning 110204

Av: ANN LYSTEDT

MUSIK  
Euforia – Helen Sjöholm sjunger Billy Joel.
Var: I ett fullsatt Västerås Konserthus igår kväll

Här hade utlovats en trippel i talanger. Helen Sjöholm sjunger låtar av Billy Joel, översatta till svenska av Tomas Andersson Wij. Jodå.

Men vad får vi därtill på scenen? En fulländad kompgrupp, med bland andra gitarrlegenden Jojje Wadenius och rutinerade pianisten Martin Östergren, och emellanåt ett bärande lager stråkkvartett som ger både gammalt och nyare material extra stadga och spänning.

Mångsidiga Helen Sjöholm, med både visa, musikal och teatergestaltningar i baggaget, verkar trivas stort i detta sällskap och med det finstämda textmaterial Andersson Wij tolkat fram åt henne.

Titellåten på det Joel-album hon släppte i november, Euforia, rymmer en fras som också blev betecknande för kvällen: ”Nånstans mellan missmod och euforia…” Balladvarsamt, bluesrått och kärlekslängtande. Och Helen Sjöholm uppträder liksom inte, hon sjunger generöst fram hela sig själv i variationsrikedomen av genrer.

Utöver gestaltningarna av 1970- och 80-talshitmakaren Joel släpper Sjöholm även fram Jojje Wadenius med den vackra Kärleksmorgon, och pianisten Martin Östergren med en Shakespearetolkning ur Trettondagsafton, till stråkar och Sjöholms sång.

Nick Caves Where the Wild Roses Grow får en Cohensk strävhet och när Helen Sjöholm ger sig på Tomas Andersson Wijs egen Ett slag för dig – slår hon faktiskt originalet.

I denna konsert kunde knappast några svagheter spåras – utom möjligen en del trevande mellansnack. Men Helen Sjöholm tog rejält kommando i det generösa medley av 80-talslåtar som tonsatte hennes egen tonårstid i Sundsvall. En blandning av nostalgi och musikhistoria.

Inte otippat toppade hon kvällen inför en jublande, fulltalig publik med Gabriellas sång, men vid det laget hade nog många fått se även en ny Helen Sjöholm.

Tillbaka