Änglagård

Helen i enkel klänning i en scen ur Änglagård. I fonden skuggor av ensemblen mot gul-orange ljus.

Foto och © Mats Bäcker

Mellan den 10 september 2023 och 19 maj 2024 spelade Helen rollen som Rut Flogfält i musikalen Änglagård på Oscarsteatern i Stockholm. Musikalen, baserad på Colin Nutleys film med samma namn från 1992, är skriven av Edward af Sillén och Daniel Réhn med musik av Fredrik Kempe.

Övriga roller:

  • Axel Flogfält – Fredrik Lycke
  • Fanny Zander – Tuva B Larsen
  • Zac Paulin – Lindy Larsson
  • Gottfrid Pettersson – Tommy Körberg
  • Ivar Pettersson – Gustav Levin
  • Mårten Flogfält – Martin Stokke Mathiesen
  • Eva Ågren – Sofia Pekkari
  • Pastor Henning Collmer – Per Svensson
  • Advokat Ragnar Zetterberg, US Zac Paulin – Denny Lekström

Handling

Yxared 1971: Rut Flogfält, gift med den rike bonden Axel Flogfält, får i ett brev adresserat till maken reda på att han är far till ett utomäktenskapligt barn, femåriga Fanny. Fannys mor Alice har innan flickans födelse lämnat Yxared och bosatt sig i Berlin. Rut bestämmer sig för att inget säga och att ta med sig brevet och dess hemlighet i graven.

20 år senare avlider åldringen Erik Zander tillsynes utan arvingar. Axel Flogfält smider planer att köpa den avlidnes storslagna herrgård Änglagård när den går ut på auktion men får en chock när det visar sig att Erik har ett barnbarn, Fanny, som vill ärva gården och dessutom få reda på vem hennes riktige far är. När Fanny och hennes homosexuelle vän Zac bosätter sig på Änglagård uppstår en kulturkrock och de enda som uppskattar deras intåg är Axel och Ruts son Mårten, de åldrade bröderna Ivar och Gottfrid samt bygdens präst Henning.

Recensioner

”Hon gör den argsinta men olyckliga Rut alldeles lysande, lika fint nyanserad som Viveka Seldahls porträtt av henne i filmen. Sjöholm har fått flest sånger på sin lott och framför dem med intensiv närvaro och moget kraftfull röst – det är faktiskt hon som bär upp föreställningen”.
Bo Löfvendahl, Svenska Dagbladet

”Och egentligen är det Rut – en blixtrande stark Helen Sjöholm – som till stor del bär den här historien. Hon som dolt hemligheten för sin make Axel (Fredrik Lycke) sedan 1971 och nu ställs inför konsekvenserna”.
Johanna Paulsson, Dagens Nyheter

”Helen Sjöholms Rut är musikalens nerv i en rad gripande sångnummer. Hon har en enorm röst, trycker på med förvånande kraft och ändå hör man varje ord. När Rut går till rasande attack mot Fanny och när hon har en uppgörelseduett med Axel (Fredrik Lykke), då griper det tag”.
Anders Björkman, Expressen

”Det är Rut – inte Fanny – som tar störst plats i musikalen. En oväntad men välkommen ändring. Helen Sjöholm ger allt i sina storslagna solonummer som Min plats i solen, liksom den starka duetten Moln av vita lögner med Fredrik Lycke, men är även rolig i ensemblenummer som Sticka, sticka. Hennes klara, självklara stämma och starka inlevelse visar återigen att hon är självklar på musikaltronen”.
Elin Thornberg, Borås Tidning

I maj 2024 släpptes musiken på skiva.

163 föreställningar av Änglagård spelades under det år Helen medverkade och sågs av mer än 150 000 personer. Hösten 2024 övertog Sanna Nielsen rollen som Rut Flogfält.

Helen Sjöholm och Tuva B. Larsen i en konfrontativ scen ur Änglagård.

Foto och © Mats Bäcker