10 kända personer väljer: Det här är min bästa julkultur

Dagens Nyheter 2023-12-23

Av: HANNA MELIN

(…) Här väljer tio kulturpersonligheter, från konstnärer till komiker, de julverk som skänker dem allra mest julstämning (…)

Helen Sjöholm, artist

Vinteraktuell: Julkonserten Snö och marschaller tillsammans med Anna Stadling som har spelats i Stockholm, Västerås och Örebro.

Mitt val: O holy night, sjungen av Mahalia Jackson 1968.
– Det som är mest jul för mig är den amerikanska gospelsångerskan Mahalia Jacksons inspelning av O holy night från 1968, det är bara att lyssna och känna julen lägga sig som en röd filt kring hela dig. Min pappa brukade spela hennes julskiva Christmas With Mahalia varje år med start på kvällen den 23 december. Jag måste ha hört den för första gången julen 1970 när jag var ett halvt år gammal. Pappa spelar den fortfarande, och det har gått i arv till mig. Man hör skrapet på grammofonen, kören, stämningen och framför allt hennes röst. Det är så vackert, kraftfullt och egensinnigt episkt. Jag älskade att höra den som barn och jag älskar att höra den nu, jag minns människor och jular från förr och liksom känner närvaron av min barndom. Jag får ett slags pirrig förväntan som jag egentligen inte bär på längre inför julen. Det är som att trycka på en knapp, när jag hör Mahalia Jacksons makalösa stämma så är det helt enkelt jul.

Vem vill du ge en julklapp i år?
– Till de personer som startat fotbollslaget Johanneshovs FF för utsatta unga. Fotbollslaget där ingen i klubben är äldre än 16 år. Jag skulle vilja ge dem massa sponsorer och pepp för ett grymt bra initiativ.

3 snabba julfrågor till Helen Sjöholm

Klappar till vuxna?
Ja ✓
Nej

Glögg eller grogg till jul?
Glögg ✓
Grogg

Om du måste välja?
All I want for Christmas is you
Last Christmas

Tillbaka