Jag lyssnar aldrig på musikaler

Uppsalatidningen 140410

Av: MATTIAS SJÖBERG

Hon blev en klart lysande stjärna efter musikalen Kristina från Duvemåla. Hennes gudabenådade röst har höjts till skyarna. Men Helen Sjöholm själv är inte så intresserad av musik och söker hellre tystnaden. Under april månad är hon aktuell i Jacke Sjödins höjdarlunch på Katalin.

Borden i det gamla godsmagasinet vid Resecentrum är fyllda till bredden när Jacke Sjödin, Andreas Nilsson och Helen Sjöholm skrålande paraderar in mellan stolsraderna och upp på scenen. De flesta besökare  har hunnit äta upp fisksoppan som serveras till lunchföreställningen när trion tar ton.
(…)

Sedan följer en lagom snabb mix av monologer, sånger, sketcher och komiska dikter.  (…)
– Det är jätteroligt att jobba med Jacke Sjödin som är en härlig person, och fantastisk text-människa. Vi har inte haft så lång tid på oss att repetera, men det har varit intensivt och kul, säger Helen Sjöholm.

(…) Liknande framträdanden har hon gjort på Klara Soppteater i Stockholm och därför har musikalstjärnan upptäckt skillnaden mellan en nykter lunchpublik och en festfokuserad kvällsskara.
– Ja, visst anpassar man väl innehållet lite till publiktypen. Jag blev faktiskt rätt överrumplad de första gångerna som lunchgästerna här på Katalin jublade och gapflabbade högt till det vi gjorde på scen. Så egentligen är det väl inte så jättestor skillnad.

I och med lunchföreställningarna har hon blivit en av alla dessa tågpendlare. Men Helen Sjöholm har ännu inte fått känna på irriterande förseningar och tar gladeligen cykeln från hemmet i Nacka till och från Stockholms Centralstation.

Uppsala stad har hon ingen vidare koll på. Men hennes man David Granditsky växte upp här, lirade i punkband och har tagit henne på en sightseeing runt i staden.
– Han flyttade redan vid 15-16 årsåldern så han förknippar stan mest med punktiden här. Det verkar ändå vara en rätt stor skillnad på Uppsala och min barndomsstad Sundsvall som är en utpräglad arbetarstad.

Det brukar sägas att Helen Sjöholm kom från ingenstans och slog igenom med dunder och brak i Kristina från Duvemåla 1995. Det är väl inte helt sant (…) Men för den breda publiken är hon Musikalstjärnan med just stort M.
– Jag har även sjungit visor, jazz, folkmusik och rock. Men av naturliga skäl så förknippas jag med musikal eftersom jag har gjort Duvemåla, My Fair Lady, Chess och nu i höst Livet är en schlager. Jag har en berättande sångröst som passar i det formatet. Men personligen är jag inget större musikal-fan och lyssnar aldrig på det själv. Fast jag har inga problem med att placeras i det facket.

Helen Sjöholm har inte heller problem med att förknippas som lite präktig och folklig.
– Nej, absolut inte. Värre omdömen finns det. Jag är nog lite präktig också, även om jag som alla andra människor också har andra sidor, säger hon.

Just nu är det inte mycket musik som ljuder i det sjöholmska hemmet.
– Jag har tre småbarn som tar mycket tid och får jag en stund över vill jag bara ha tystnad. Låter kanske konstigt men jag är rätt ointresserad av musik, alltså att hänga med i utbudet och branschen.

I höst väntar en av hennes livs största roller. Då ska hon gestalta Mona i Jonas Gardells Livet är en schlager.
– Det ser jag verkligen fram emot. Extra kul att för en gångs skull spela en karaktär som man inte tycker synd om utan som tar för sig och handlar rätt egoistiskt. En rätt mångbottnad person och det är en jätteproduktion som ska bli vansinnigt kul att vara med i, säger Helen Sjöholm.


HELEN SJÖHOLM
Aktuell: Medverkar i Höjdarlunch på Katalin under april månad
(…)
Intressen: Haha! Har ingen tid för några intressen. Sova kanske?
Senast sedda film: Monica Z


HELENS HÖJDARE
1. Kristina från Duvemåla
”Det går inte att komma ifrån att nämna den musikalen. Att bara få vara med i ett sådant stort projekt – se det födas och utvecklas till den stora världssuccé som det senare blev”.
2. Aniara
”Fantastisk kreativ utmaning att dramaturgiskt gestalta det poetiska verket. Andreas Kleerup som komponerade eposet är ett musikaliskt geni”.
3. Simon och ekarna
”Otroligt kul att få göra en stor roll i en sådan bra film. Men det är svårt att välja ut specifika höjdpunkter. Frågar du mig imorgon kanske jag nämner tre andra”.


SÅ VAR DET…
(…) Det är mycket som pockar på uppmärksamheten under vår splittrade intervju. Ibland undrar jag om Helen Sjöholm svarar mig eller någon av de andra runt bordet på Katalin. (…)
Mattias Sjöberg, reporter


(Hela intervjun återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Tillbaka