Sjöholm trivs på turné

Västerbottens Folkblad 110413

Av: NICLAS HOLMLUND

UMEÅ. Helen Sjöholm ska njuta extra mycket av kvällens framträdande i Umeå. Tillsammans med sitt niomannaband är hon ute på turnén ”Euforia” där hon bland annat tolkar låtar av Billy Joel.
– Det känns lite sorgligt att turnén snart är slut eftersom det fungerat så fantastiskt bra för oss, säger Sjöholm.

I höstas släpptes skivan ”Euforia – Helen Sjöholm sjunger Billy Joel”: den första skiva som Helen Sjöholm gett ut sedan ”Visor” kom 2002.
– Eftersom jag gjort så mycket annat än att släppa skivor och varit ute och turnerat känns det extra roligt att få komma ut och möta ny publik nu, säger Sjöholm som bor i Stockholm men har rötterna utanför Sundsvall.  Förutom Billy Joels låtar i nya versioner får publiken bland annat höra tolkningar av Nick Cave och Elvis Costello.

Fantastiska låtar  
För många är Helen Sjöholm kanske mest känd från filmen ”Så som i himmelen” och låten ”Gabriellas sång” framförs också under turnén.
– Det känns roligt att blanda gammalt och nytt med låtarna från skivan, säger Sjöholm som tycker låtarna växer när hon framför dem med niomannabandet i ryggen.

Just därför ska hon se till att njuta av de sista spelningarna på turnén, i Umeå i kväll och i Luleå i morgon.
– Det var nästan fem år sedan jag stod på scen i Umeå, så det känns som det är på tiden. Jag hinner hälsa på min kusin och kanske ta en promenad längs älven, men sedan rullar vi vidare, säger 40-åringen.

Att nya skivan skulle fyllas med Billy Joel-tolkningar var annars ingen självklarhet. Sjöholm är inget fan sedan lång tid tillbaka utan upptäckte låtarna för några år sedan.
– Men när jag började lyssna upptäckte jag bara mer och mer. Han har skrivit fantastiskt melodiösa låtar som jag verkligen kände för att sjunga, förklarar Sjöholm som kontaktade Tomas Andersson Wij och frågade om denne ville översätta låtarna till svenska.

– Jag har alltid beundrat hans sätt att skriva och att han ville vara med var en viktig pusselbit som föll på plats för att det skulle bli en skiva, säger Sjöholm.

Stor filmroll
Hon är mycket nöjd med Andersson Wij:s arbete och säger sig gärna samarbeta med honom igen om tid och möjlighet finns. Just tid är annars en bristvara. Den erkänt starka sångaren och skådespelaren Sjöholm är annars flitigt anlitad i olika sammanhang. I höstas spelade hon i ”Aniara” på Stockholms stadsteater och i december i år har filmen ”Simon och ekarna”, där Sjöholm spelar Simons mamma, premiär. Vid sidan om sina filmroller har Sjöholm också gjort röster till olika tecknade figurer.

– Jag tycker det är kul att prova olika saker. Man lär sig alltid något och utvecklas av det. När det gäller animerade filmer har jag haft hjälp av att vara musikalisk då det gäller att ha bra känsla för tajming vid dubbning, menar Sjöholm.

Nästa större musikaliska projekt är sommarturnén med Benny Anderssons orkester. Där väntar bland annat ett framträdande i Örnsköldsvik 21 juli.

Tillbaka