Färdig med Kristina

Aftonbladet 100414. Foto och © Jytte Nielsen
Sjunger ut i London Utvandrarrollen har följt Helen Sjöholm sedan genombrottet
1995.


Aftonbladet 100414

Av: TORBJÖRN EK
Foto: JYTTE NIELSEN

 Helen Sjöholm har tröttnat – i kväll gör hon sista konserten

 LONDON. Helen Sjöholm har fått nog av Kristina från Duvemåla.  Ikväll kan bli sista gången hon gör paradrollen – på Royal Albert Hall i London. – Jag är färdig med henne nu, säger hon.

I september gavs två konserter av ”Kristina från Duvemåla” på anrika Carnegie Hall i New York. Konserterna spelades in och släpps nu på skiva. Samtidigt ges konsertversionen av musikalen på lika anrika konserthuset Royal Albert Hall i London. Helen Sjöholm , 39, gör titelrollen som Kristina, men den här enda föreställningen lär bli hennes sista.
– Jag är färdig med henne nu, avslöjar Helen när Nöjesbladet träffar henne i London.

Genombrott 1995
Trots att Helen uttrycker stor tacksamhet över rollen som Kristina, det som blev hennes stora genombrott 1995, är det lätt att förstå att hon har tröttnat.
– Jag har ju sjungit de här låtarna tusen gånger. På riktigt tusen gånger. Jag har sjungit föreställningarna nästan femhundra gånger och så har jag repat och sjungit så mycket konserter, berättar hon.

Samtidigt erkänner hon att det skulle kännas konstigt att se någon annan i huvudrollen om musikalen skulle sättas upp i London.
– Jo lite grann, det skulle finnas en liten svartsjukekänsla. Det finns ju ingen annan som har gjort henne, ingen har fått chansen. Men det finns säkert massor med Kristinor där ute.

Ändå är det med sorg i hjärtat Helen Sjöholm ställer sig på scenen i kväll. Inte över att göra paradrollen en sista gång. Inte över att lämna stafettpinnen som Kristina vidare till otaliga andra musikalsångerskor. Hennes förlust är verkligare än så. Nyligen gick vännen och mentorn Torsten Föllinger bort.
– Han har betytt hemskt mycket för mig. Han begravs i veckan och jag kan inte vara med, säger Helen.

Legendarisk lärare  
När hon fick rollen som Kristina 1995 blev hon skickad till Torsten Föllinger för att få hjälp med sin sång och sitt sceniska uttryck. Den legendariska läraren på teaterhögskolan i Stockholm kom att bli hennes guide och nära vän. När ridån går upp i kväll och Helen Sjöholm ställer sig på scenen är tankarna hos honom.
– Jag kommer att tänka på honom jättemycket. Det gör jag just nu förstås. Men inte sorgligt, mest fint för han var inte sorglig, han var bara fantastiskt skön. Synd att han är borta, säger hon om sin vän.


DET HÄNDER EFTER ”KRISTINA”

Spelar Karin i ”Simon och ekarna”
Åker direkt efter konserten på Royal Albert Hall till Hamburg för att påbörja inspelningarna av ”Simon och ekarna”. När en bok av Marianne Fredriksson för första gången blir film har Helen fått rollen som Simons mamma Karin. – Det är nervöst. Många älskar ju den här boken, men det kan man inte tänka på som skådespelare. Det är också första gången jag filmar där inte min karaktär på något sätt också sjunger.

”Simon och ekarna” beräknas ha biopremiär våren 2011.

Sjunger Kleerups musik på scenen
I höst spelar Helen Sjöholm Stadsteaterns uppsättning av Harry Martinssons rymdepos ”Aniara” mot Dan Ekborg, Ingvar Hirdwall, Sven Wollter och Claire Wikholm. Andreas Kleerup har anlitats för att skriva ny musik. – Han skriver för fullt nu, jag har hört väldigt lite än så länge. Sa han att jag var grym? Jag längtar verkligen, jag är jättenyfiken på vad det här kan bli. Det är ett komplicerat poetiskt verk.

”Aniara” har premiär på Stockholms Stadsteater den 21 oktober.


DET HÄR ÄR HELEN:  
Namn: Marie Helen Sjöholm Granditsky
Ålder: 39 (fyller 40 den 10 juli)
Familj: Maken David Granditsky och sonen Ruben, snart 3 år
Aktuell: Spelar ikväll huvudrollen som Kristina från Duvemåla en sista gång i konsertversionen i Royal Albert Hall


Tillbaka