Går rakt in i våra hjärtan

Säffle-Tidningen 2023-04-06

Av: CLAES ÖSTERMAN

Skulle man lista Sveriges största kvinnliga artister genom tiderna, skulle Helen Sjöholm hamna bland de översta namnen. På tisdagen stod hon på Medborgarhusets scen och bjöd på en konsert som publiken aldrig kommer att glömma.

Om en artist går som en röd tråd genom Kristina från Duvemåla, Chess, Såsom i himmelen och Benny Anderssons Orkester – då tillhör den artisten de allra största. Men Helen Sjöholm är så mycket mer än en sångerska med guld i strupen och framför allt berörs man av hennes värme, humor och ödmjukhet. Hon går helt enkelt rakt in i våra hjärtan.

Tisdagens konsert i Medis var en högtidsstund och under vissa stycken kändes det som ett privilegium att höra henne sjunga för oss. Gabriellas sång är ju något av vår andra nationalsång och hon hann knappt ta sista tonen innan publiken (fullsatt till sista plats) reste sig och gav en stående ovation som man sällan ser maken till.

Och vad säger man om Du måste finnas (…) som väl också är något av det vackraste som skrivits på svenska under det senaste halvseklet.

Det var sånger att bära med sig ut i den kylslagna vårkvällen, en kväll som inleddes med att Helen Sjöholm påminde oss om att våren faktiskt kommer och att vi ska ta vara på ögonblicken. Efter Vårvindar friska och en fantastisk version av Hårgalåten sjöng hon några av sina nyaste låtar, bland annat den underbara kärleksvisan I morse när du gick som Andreas Mattsson har skrivit åt henne.

Fräckaste visan

Det var tvära kast men att hantera tvära kast är typiskt för de största och bredaste artisterna. Efter vackra visor om kärlek och passion kastade sig Helen över vemod och längtan – eller närmare bestämt folklivshistorian om Kåta Maja, en visa så fräck att den hade fått Johnny Bode att rodna. Och lika tvära är kasten när Helen Sjöholm leder oss in till dansbanan med Benny Anderssons moderna klassiker Vår sista dans och Du är min man som låg 278 veckor på Svensktoppen.

I sammanhanget måste man lyfta fram hennes ackompanjatör Rikard Nilsson (…)

Vi bjöds på några överraskningar. Helens personliga version av Jakob Hellmans klassiker Hon har ett sätt heter Han har ett sätt och är fin kärleksförklaring och visst imponerades vi av hennes tolkning av Loreens Euforia som blev ett av kvällens extranummer i en 100 minuter lång konsert – som vi inte kommer att glömma.

(Hela artikeln återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Tillbaka