Helen Sjöholm skapar magi av glömda minnen

Eskilstuna-Kuriren 110210

Av: ANNE-LIE ANDERSSON

Det är stor konst att fylla en två timmar lång konsert med låtar majoriteten av publiken inte har någon direkt relation till – och göra succé av det hela. Helen Sjöholm lyckas, tack vare sin röst, sin musikalitet, sina norrländska urkrafter och ett fantastiskt band i ryggen.

MUSIK

Helen Sjöholm sjunger Billy Joel, och mer.
Med bland andra Jojje Wadenius, Martin Östergren, André Ferrari och en stråkkvartett.
Lokomotivet, Eskilstuna

Hon sätter fingret på problemet direkt, när hon redan i första mellansnacket konstaterar att de allra flesta som hör namnet Billy Joel tar sig för hakan och hummar lite fundersamt ”just ja, han ja…”

För svenskarna är Billy Joel kan hända mest Just the way you are, Uptown girl, River of dreams och Honesty. I många andra länder, främst hemlandet USA, radade han under storhetstiden på 70- och 80-talet upp mängder av hits.

Att Helen Sjöholm tar sig an hans musik kan kännas lite otippat. Tills man hör hennes berättelse om hur skivan kom till. Och tills man får klart för sig att länken dem emellan heter Tomas Andersson Wij, som gjort alla översättningar till svenska. Och förstås, till man hör henne sjunga hans sånger.

Det är inte enbart de stora kända titlarna hon valt utan flera mindre vackra pärlor. Långa stunder känner jag inte igen en ton, men störs inte nämnvärt av det utan sugs in i musiken tack vare sångerskans och musikernas sätt att tolka den.

Konserten innehåller sedan inte enbart Billy Joelmaterial, bland annat bjuds vi på ett par Andersson Wij-låtar, en Elvis Costello, Gabriellas sång samt ett kul potpurri från Helen Sjöholms ungdomsår 1984-85.

Euforia heter den platta med Tomas Andersson Wijs översättningar av Billy Joels låtskatt, som Helen Sjöholm släppte tillsammans med de har killarna i höstas. Eufori är en bra sammanfattning av deras konsert i ett så gott som utsålt Lokomotivet. Tillsammans upplevde vi glömda minnen, och minnen vi inte ens visste att vi hade. Det enda som saknade var att Tomas Andersson Wij personligen varit med på ett hörn.

Tillbaka