BAO bjuder in till dans på Sandgrundsudden

NWT 110723

Av: JONNA SÄLL

MUSIK  I morgon, söndag, spelar 16–manna bandet Benny Anderssons Orkester (BAO) på Sandgrundsudden i Karlstad.
– Det fina med det här gänget är att vi har rest runt ihop i tio år. Och även om vi inte har rest riktigt varje år så känns det nästan lite som en släktträff, säger sångerskan Helen Sjöholm.

En konsert med dans är konceptet på BAO:s sommarturné. Och med sig har de en hel dansbana som monteras upp på varje plats de uppträder.
– Danskonceptet har funnits med från början, det har ju byggt lite på det. Tanken är ju att man ska kunna dansa till musiken. Och publiken brukar vara alltifrån liggandes, sittandes till ätandes och dansandes. Så många dansar men många sitter också bara och lyssnar, berättar Helen Sjöholm.

Helen slog igenom med dunder och brak i rollen som Kristina i Kristina från Duvemåla i mitten av 1990-talet. Det är också tack vare den rollen som hon i dag är medlem i BAO.
– Benny frågade ju mig eftersom vi hade arbetat tillsammans i Kristina från Duvemåla. Man hamnar ju i saker av olika anledningar och det här var en sånt tillfälle.

Nu ser Helen fram emot sommarens turné som besöker sammanlagt åtta platser runt om i Sverige.
– Det är fantastiskt kul. Vi kommer ju från lite olika håll så vi jobbar ju inte tillsammans i vanligt fall, förutom de från Orsa som spelar tillsammans. Det är ju ingen lång turné så det är lite fest över det och väldigt, väldigt trevligt.

Nästan som semester?
– Nja, delvis. Det är ju mycket jobb, långa kvällar och intensiva repetitioner innan. Men det är ju som en riktig musikfest.

För Helen är bandet något alldeles unikt i Sverige:
– Live är det ju ett fantastiskt gäng musiker som du aldrig hör tillsammans annars. Det är klassiska musiker som sitter i filharmonikerna tillsammans med folkmusiker, tillsammans med jazz- och popmusiker. Det är ett band som är helt osannolikt. Det låter bra på alla sätt och jag tror att det är väldigt ovanligt i dag. Och sen att det är så många på scenen, det är ju inte ett dansband i den bemärkelsen utan snarare en orkester.

Hur är det för dig att byta från bland annat musikalscener till att sjunga vid en dansbana?
– Jag är inte så genrebunden. Jag har gjort musikaler, visa och annat material som jag har turnerat med så jag tycker inte alls att det är konstigt. Jag sjunger en ganska bred repertoar och trivs med det.

Har du någon favoritlåt vid morgondagens spelning?
– Det blir oftast det man själv inte sjunger. Men när Tommy Körberg sjunger ”Jag hör”, som är en låt från den nya plattan ”O klang och jubeltid”, då ryser jag.


FAKTA/Helen Sjöholm  
Född i Sundsvall 1970.

Fick rollen som Kristina i musikalen Kristina från Duvemåla som uppfördes mellan 1995 och 1999. Har efter det medverkat i bland annat Chess, Les Misérables, My fair lady och Aniara.

Helen har även varit sommarvärd i Sommar i P1, medverkar i flera filmer samt Rhapsody in rock och Allsång på Skansen.

Tillsammans med Benny Anderssons orkester (BAO) låg hon på svensktoppen i sammanlagt 143 veckor med låten Du är min man.


Tillbaka