Sjöholm blev blyg inför kollegor i ”Så mycket bättre”

Göteborgs-Posten 201205

Av: JOHAN LINDQVIST

Helen Sjöholm är en av landets mest rutinerade artister. Ändå var det jobbigt att komma till Så mycket bättre-huset.
– Jag blev blyg inför popstjärnorna, avslöjar hon.

2020 är debuternas år för Helen Sjöholm. Först albumet En ny tid med material skrivet bara för henne och sedan ett första besök på Grå gåsen i TV4:s långkörare Så mycket bättre.

Att det dröjt så länge med en ”egen” skiva har haft många olika orsaker, Helen Sjöholm har inte direkt saknat uppdrag och som scenartist i stora produktioner har hon ofta eller egentligen alltid varit uppknuten för långa perioder i taget.

Men nu fanns möjligheten och i samarbete med producenten Andreas Dahlbäck och ett fång meriterade musiker skulle skivan spelas in. Organiskt, kollektivt, i studio. Pandemin kom i vägen för det, som för så mycket annat. Inspelningarna fick skötas på distans och när Helen Sjöholm sedan sjöng hos Skavlan var hösten redan här och det var första gången hon faktiskt hade hela sitt band på plats.

– Det var fantastiskt roligt, och samtidigt lite konstigt, säger Helen Sjöholm.

(…) Helen Sjöholm konstaterar att åren gör att rösten förändras på olika vis och sångerna på den här skivan var rätt just nu, där hon befinner sig i livet.

– Jag är van att sjunga på uppdrag, gå in i en roll i ensemble och tolka en annan människas känslor. Jag vill alltid göra det på ett personligt vis, det måste betyda något för mig. Men att spela in den här skivan var en annan slags erfarenhet som jag gärna vill utforska vidare, säger hon.

Att tolka andras musik var också uppdraget när Helen Sjöholm tillbringade några dagar på Gotland för att vara med och spela in Så mycket bättre. En drömbokning från produktionens håll kan man tycka, i rutinerade Sjöholm fick man en rutinerad deltagare med mycket att berätta om. Men också ett fullblodsproffs när det gäller att sjunga vad helst man sätter i hennes händer.

– Jag har gjort mycket, men när jag kom dit kände jag mig först väldigt blyg. Jag har så mycket respekt för artisterna från popbranschen och var rejält nervös, berättar Helen Sjöholm. En känsla som hon inte varit ensam om.

Redan i den första säsongen av programmet vittnar självaste Lasse Berghagen om att han varit ”lite rädd” för Plura men nu ångrade att man inte lärt känna varandra tidigare.

– Ja, där ser man. Vi artister och underhållare kan verka som väldigt utåtriktade men det finns ofta en osäkerhet under ytan. Jag träffade ju också Plura där och han är jättehärlig precis som de andra som var med. Det var intensivt men kul och fint att få vara med kollegor.

(…)

(Hela artikeln återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Tillbaka