Sjöholm längtar till Norra Berget

Sundsvalls Tidning 130506. Pressfoto

Sundsvalls Tidning 130506

Av: JERKER ULLERSTAM
Foto: PRESSFOTO

SUNDSVALL Sedan hon fick tvillingar för två år sedan har Helen Sjöholm inte jobbat så mycket. Men nu är den Sundsvallsbördiga stjärnan högaktuell igen och kommer till Sundsvall och Norra Berget med Benny Anderssons Orkester i juli.

För 18 år sedan träffade Sundsvallsbördiga Helen Sjöholm Benny Andersson. Hon fick huvudroller i hans musikaler Chess och Kristina från Duvemåla. För tolv år sedan fick hon nytt förtroende med BAO. Den glada orkestern består förutom den välkände kapellmästaren och låtskrivaren av storheter som Tommy Körberg och Orsa Spelmän med Kalle Moraeus.
– Det finns en otrolig spelglädje. Det är spelmansmusik och det är dramatiskt. Vi spelar schottis, pop och rock, säger Helen Sjöholm.

BAO är inte en heltidssysselsättning. Bandet finns bara ibland. De turnerar sällan och då blir det oftast på sommaren.
– Vi spelar inte om inte alla kan. Det är det som är grejen och kanske orsaken till att vi inte spelar så ofta. Vi ses kort innan turnén börjar, kanske en vecka, och så repar vi intensivt. Det är vana musikanter med och hela konceptet bygger på att det inte är överrepeterat, säger hon.

Helen Sjöholm tycker att ska bli otroligt kul att spela på Norra Berget den 25 juli. BAO har inte varit i Sundsvall tidigare.
– Jag har velat det här länge och det kommer att bli en unik musikkväll.

Kvällen före spelare de i Piteå och Helen Sjöholm hoppas att Sundsvallsborna hittar upp till berget och till dansbanan som byggs upp för det här tillfället.
– När vi har spelat tidigare blir det en riktig folkfest och mot slutet lite som en rockkonsert. För mig är det alltid speciellt med Sundsvall eftersom jag kommer därifrån och det är kul med Norra Berget, det finns en danskultur där.

Som soloartist har hon sjungit i Merlo slott några gånger. Nu kommer hon till Sundsvall med ett rutinerat gäng och med en kär sångare vid sin sida.
– Jag trivs bra med Tommy, han är bäst. Han blir bara bättre med åren också. Han är en mycket lös och frispråkig man som ställer höga krav på sig själv. Han kombinerar hög arbetsmoral med lekfullhet.

De två senaste åren har Helen Sjöholm inte jobbat så mycket. Den mesta tiden har kretsat kring hennes tvillingbarn, men nu har hon så smått börjat komma igång med det musikaliska. – Jag älskar mitt jobb, att sjunga och agera. På lördag har jag en konsert med Magnus Carlsson från Weeping Willows på Gävle konserthus. Det är något helt nytt för mig. Vi gör låtar av bland andra Nick Cave och Depeche Mode. I sommar ska jag också turnera med Jojje Wadenius. Vi kommer bland annat till Skulefestivalen.


DET HÄR ÄR BAO  
BAO består av kapellmästaren Benny Andersson (dragspel och piano) samt Leif Göras, Olle Moraeus, Perra Moraeus, Kalle Moraeus och Nicke Göthe, Orsa Spelmän, (fiol med mera) Göran Arnberg (tramporgel), Janne Bengtson (flöjt), Pär Grebacken (saxofon och klarinett), Jogga Ernlund (kontrabas), Calle Jakobsson (tuba), Leif Lindvall (trumpet), Lars Rudolfsson (dragspel), Jörgen Stenberg (trummor) samt Helen Sjöholm och Tommy Körberg på sång.


MER OM BAO
Sedan de bildades 2001 har de haft elva låtar på svensktoppen och ”Du är min man” innehar det osannolika rekordet 278 veckor i rad.


LÅTAR PÅ SVENSKTOPPEN I URVAL  
2001–2002: Vår sista dans, 2004-2009: Du är min man, 2007–2008: Fait accomplit, 2009: Sommaren du fick, 201–2013: En dag i sänder, 2012-2013: Vinterhamn.


Back