Helen Sjöholm är tillbaka i Norrland

Allehanda.se 130927

Av: PETER CARLSSON

Hon rankas som en av landets bästa sångare och har hyllats för rollerna i ”Så som i himmelen” och ”Kristina från Duvemåla”.
Nu återvänder Helen Sjöholm till Ångermanland för att återigen få sjunga med förre parhästen Peter Jöback.
– Det känns bra att få komma hem till Norrland, säger Helen Sjöholm.

Knappast någon kan påstå att den skönsjungande Sundsvallsbördige Helen Sjöholm är en främling för ångermanlänningarna. Så sent som i somras gjorde hon en uppskattat konsert på Skulefestivalen och för två år sedan mottog hon Nicke Sjödin-stipendiet på Hullsta Gård i Sollefteå. Att hon upplevt många barndomssomrar hos sin mormor i Näsåker, och har släkt kvar i Sollefteå, är också vida känt.

Resorna till Sollefteå och Näsåker har dock blivit färre med åren.
– Jag är ofta i Sundsvall, eftersom jag är uppvuxen där. Senast jag var i Sollefteå var då jag tog emot Nicke Sjödin-stipendiet. Och i Näsåker har jag inte varit på många år, berättar Helen Sjöholm.

Även om Ådalsbesöken blivit färre tänker musikalstjärnan då och då tillbaka till barndomen i Näsåker.
– Nu när jag är äldre och har egna barn skulle jag vilja åka upp och visa Näsåker för ungarna. Jag har fortfarande kvar en väldig kärlek för bygden.

När Allehanda Nöje når Sjöholm via telefon har hon precis varit på repetition för ”I love musicals”, den föreställning som i kväll har turnépremiär i Fjällräven Center i Örnsköldsvik.
– Det känns bra inför premiären. Det var länge sedan jag fick jobba med Peter, inte minst är det länge sedan ”Kristina från Duvemåla”, så denna show med Peter känns som ett privilegium och ett lyxjobb.

Onekligen har det runnit vatten under bron sedan Sjöholm fick sitt genombrott i mitten av 90-talet, då hon knep rollen som Kristina i ”Kristina från Duvemåla” framför 1000 andra sångerskor. Sedan dess har hon bland annat varit med i succémusikalen ”Chess”, blivit bosatt i Benny Anderssons Orkester och spelat en huvudroll i Kay Pollaks storfilm ”Så som i himmelen”.
Den senaste tidens rykten om att det ska göras en uppföljare till ”Så som i himmelen” vet hon inget om.
– Ärligt talat vet jag inget om det där och jag har inte kontaktakts om någon uppföljare. Jag vet dock att det har varit tal om en uppföljare tidigare.

Helen Sjöholms fokus ligger i stället på ”I love musicals”, en egen kommande turné och framtida showen ”Livet är en schlager”, som har premiär hösten 2014. I den spelar Sjöholm schlagertokiga Mona, Peter Jöback spelar transsexuella Candy Darling, Jonas Gardell regisserar och Fredrik Kempe har skrivit ett flertal nya låtar.

Sjöholm reser i dag, fredag, till Örnsköldsvik med spänning och tillförsikt.
– Eftersom denna show gjorts förut så kliver jag in i en väloljad maskin, en maskin som har utvecklats genom åren. Det finaste med ”I love musicals” är att man märker att den är gjord med kärlek till låtarna.

Till saken hör att Sjöholm bara är med på ”I love musicals”-konserterna i Örnsköldsvik och Luleå, eftersom hon själv ska ut på en egen turné.
– Att det blev just Norrland, och i synnerhet Ångermanland, känns extra kul med tanke på mina kopplingar till området.

43-årige Sjöholm menar att kvällens publik kan förvänta sig många varierande arrangemang, men kanske framförallt en pampig och rolig konsertkväll.
– Jag är med i fyra, fem, låtar. Bland annat gör jag ”Du måste finnas” från ”Kristina från Duvemåla”. Det är svårt att undvika den låten, men det har jag inget problem med. Jag bär med mig Kristina jämt och det känns bara kul att förknippas med henne och den musikalen.


FAKTA – HELEN SJÖHOLM
• Född: 1970 i Sundsvall.
• Familj: Maken David Granditsky, barnen Ruben 5, samt Samuel och Johanna, 1,5.
• Roller: ”Kristina från Duvemåla”, ”Chess”, ”Där regnbågen slutar”, ”Såsom i himmelen”, ”Simon och ekarna”,
”My fair lady”, ”Aniara”.
• Aktuell: Är gästartist då Peter Jöbacks ”I love musicals” i kväll kommer till Ö-vik.


Tillbaka