Här har vi allt vi kan önska oss

Aftonbladet 120721

Aftonbladet Härligt hemma! 120721

Av: ANNA-KLARA ASPEGREN
Foto: BÖRJE THURESSON

Det är bryggliv som gäller när Helen Sjöholm tar semester. Med egenfärgade kuddar, hemsydda lapptäcken och mängder av trasmattor fixar hon den perfekta semesterdagen på bryggan.

Solen har precis vunnit över ett hotande åskmoln och vattnet glittrar triumferande intill bryggkanten. Nere vid sjön, bara ett par meter nedanför husgaveln, har Helen Sjöholm och hennes familj ett eget litet paradis. På det stora trädäcket får de plats att sola, bada, gunga i hängmattan – och hjula och slå kullerbyttor om de skulle vilja. Här är rymligt och generöst med både badtrappa och murad grill. Tack vare ett staket med barnsäker grind kan de njuta av livet vid vattnet utan att oroa sig för att någon trillar i.  – Det är fortfarande lite av en framtida dröm att kunna utnyttja bryggan helt och hållet. Med små barn i huset gäller det att planera och dra ner ett flyttlass så det räcker ett par timmar! Då är det perfekt.

Nu är det fem år sedan mäklaren ringde och berättade om det röda huset med vita knutar på en sjötomt nära stan. Bryggan som breder ut sig som ett extra våningsplan vid vattnet fanns redan. Utsikten över lummig grönska är en naturens omfamning och själva bryggan är bara en del av idyllen.

Egentligen trivdes Helen bra i lägenheten i Stockholms innerstad. Hon är uppvuxen i en byggarfamilj i Sundsvall och är själv något av en renoveringsfantast. Åren innan hade hon ägnat åt att renovera den ena lägenheten efter den andra och hon var långt ifrån sugen på att börja om med ett nytt projekt. Men hon är också uppvuxen vid vatten och längtade efter att bo så igen. – När detta dök upp gick det helt enkelt inte att motstå, skrattar hon och berättar att det var just renovering och inredning som hon och maken David pratade om vid den middag då de först träffades. – Jag minns att det gjorde särskilt intryck på mig att han var lika intresserad av det som jag! Så det gamla huset vid vattnet fick bli deras gemensamma och – åtminstone på länge än – sista renoveringsprojekt. I år är det i princip färdigt. – Nu kan jag ägna mig åt smått hemmafix som jag gillar. Att färga tyger till exempel. Det är skönt med praktiskt arbete för det är så konkret. Jag tror det behövs, när man som jag har ett mer abstrakt yrke som inte riktigt går att ta på. Jag är inte så kreativ annat än när det gäller musik, men hemma komponerar jag gärna med färger berättar Helen.

När det är dags att dra ner på bryggan är det ett färggrant och fantasifullt flyttlass som går. Det är skönt bohemiskt i lila, mossgrönt och cerise med textilier av velour, sammet och plysch. Hemfärgade kuddar och täcken och mängder av trasmattor ger en känsla av återbruk och redesign. – Jag älskar verkligen trasmattor. De är levande och enkla. De skapar en särskild stämning som jag inte kan sätta fingret på. Jag gillar ju egentligen allt gammalt, inte bara möbler och saker, utan också folklivshistorier och det bondska.

Efter Helens senaste succé i kritikerrosade filmrollen som Karin i ”Simon och ekarna” njuter hon av att vara ”helt ledig och inaktuell”. Det är dessutom bara fem månader sedan familjens tvillingpar föddes och allt får kretsa kring dem den här sommaren. Som ett sidospår till artistlivet har hon dessutom nyligen hakat på maken Davids företagsidé ”Gröna flyttlådan”, en stadig plastback som kan återanvändas istället för pappkartonger. – Det hänger också ihop med mitt intresse för att bevara gamla saker. Att vara medveten om miljön känns självklart. Vi lever på inga sätt asketiskt hemma hos oss, men vi försöker att tänka ett steg längre i alla våra val. Vi sopsorterar, matsorterar, återvinner och återanvänder. Vi släcker lampor och inget står på stand-by. Jag vill göra ett statement. Miljöfrågor engagerar mig helt klart. Trasmattor är ett sätt, flyttlådor ett annat, menar Helen och inreder glatt med båda.

Bryggnjutare!
FAMILJEN: Helen Sjöholm, maken David Granditsky, en femåring och två femmånaders tvillingar.
BOR: Hus med brygga, Nacka
TIPS FÖR EN BRA DAG PÅ BRYGGAN: Att bara vara! Det är väl det man ska? Där ska man drömma och läsa!
SÅ HÄR INREDER JAG HELST: Med färg och med saker som har historia. Jag gillar gamla saker och jag blandar helt efter eget huvud.

Aftonbladet 120721

Aftonbladet 120721Aftonbladet 120721
Aftonbladet 120721Aftonbladet 120721

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillbaka