Plantera träd kan rädda barnens liv

Aftonbladet 160215

Av: BRITT PERUZZI

Träd räddar liv!
Artisten Helen Sjöholm är fylld av hopp efter en resa till torkdrabbade Rwanda.
– Att plantera träd kan i förlängningen betyda att ett barn får en lampa att läsa sin läxa under på kvällen, säger biståndsorganisationen Vi-skogens ambassadör.

För en vecka sedan reste sångerskan Helen Sjöholm till Rwanda för att möta skolbarn och deras familjer i ett skolprojekt som sedan tio år tillbaka fokuserar på trädplantering. Rwanda är tillsammans med Tanzania, Uganda och Kenya ett av de länder som drabbats hårt av skövling som fått förödande effekter.
– Det här var så otroligt intensivt. Jag har fått så många nya intryck och sett så mycket bra. Men det är också svårt att förställa sig de här människornas svåra förhållanden.

Rwanda-resan är den första som sångerskan gör sedan hon för drygt ett år sedan blev ambassadör för den svenska biståndsorganisationen. Målet med kampanjen är att samla in pengar för att starta 500 ”trädklubbar” på skolor under de kommande två åren och utbilda 10 000 barn i att träd kan skydda mot torka, jorderosion och skyfall.
– Det är de här barnen som växer upp nu som kommer att få ta den stora fighten med vad klimatförändringarna för med sig.

Fixade egen köksträdgård

På skolgårdarna undervisas barn och vuxna i att anlägga egna köksträdgårdar. Plantorna blir sedan träd hemma på familjernas gårdar och  frukten och grönsakerna blir viktiga energitillskott för barnen som ofta bara får ett mål mat om dagen.
–Vi besökte en pojke, 12 år gammal, som var medlem i en miljöklubb och med sina kunskaper hade anlagt en liten köksträdgård på sin gård. Han hade tagit med sig kunskapen hem och gjort något konkret av den.

Helen Sjöholm träffade också vuxna vars liv förändrats sedan de blivit medvetna om planteringens positiva konsekvenser.
– En man berättade att hans äktenskap plötsligt hade blivit mer stabilt, det fanns en mer jämlik känsla och hans hustru var glad för hon såg en gemenskap som gav något bra hemma. Det är makalöst vad träd kan resultera i. Odlas de rätt, med rätt gröda blir det en cirkel som på riktigt ger mat på bordet och bättre möjlighet.

Helen Sjöholm är, med sju Grammis och två Guldmasker i bagaget, en av landets mest älskade sångerskor. Efter arbetstid är hon en trebarnsmamma som försöker leva som hon lär.
– Jag är inte godare än andra. Med tre barn blir det mycket rotation på grejer, kläder och vi försöker satsa på Blocket och återanvändning så mycket det går.

Kontrasten till de förhållanden hon mött på resan är total.
– Jag träffade människor som har – ingenting. Ingenting. Inte ens en stol, säger artisten som fick en ambassadörsförfrågan samtidigt som Babben Larsson och Anders Lundin.

Planerar konsert

– Bidrar man till Vi-skogens projekt så är resultatet verkligen så hoppfullt och konkret. Mitt mål med att berätta om Rwanda är att fler ska bli månadsgivare och senare i år är planen att göra en konsert för klimatprojektet.

Sjöholm berättar att det kostar 1700 kronor att starta en ny trädklubb för 20 elever och driva den under ett år. Om en svensk skolklass går ihop blir det 68 kronor per barn och år.

En ny rapport från FN:s barnfond visar att klimatförändringarna drabbar barn särskilt hårt. I dag bor 160 miljoner barn i områden, de flesta i Afrika, som riskerar svår torka.

Tillbaka