Akademisk ceremoni i Tonhallen, Sundsvall, 12 oktober 2012

Foto och © Kristina Djerf

Foto och © Kristina Djerf

MITTUNIVERSITETET 2012-05-30
Humanvetenskapliga fakulteten
Fakultetsnämnden

Motivering till beslut om utseende av hedersdoktorer 2012

Fakultetsnämnden har beslutat att utse Helen Sjöholm och Kim Anderzon till hedersdoktorer vid fakulteten för humanvetenskap vid Mittuniversitetet.

Marie Helen Sjöholm Granditsky, född i Sundsvall 1970 och bosatt i Nacka, är en av Sveriges mest framstående artister. Hon utses till hedersdoktor vid Mittuniversitetet för sina insatser på det kulturella området. Hennes karriär är lång – sedan 25 år är hon etablerad sångerska och skådespelerska – och mångsidig. Musikaliskt rör hon sig mellan visa, jazz och psalmer, mellan schlager, folkmusik och dansbandsmusik. På scenen använder hon sin dramatiska och komiska ådra då hon agerar i buskis, musikal, musikteater, eller på vita duken. Hon samarbetar med många av landets främsta musiker, och tonsättare skriver material direkt för henne.

Helen Sjöholms nationella och internationella räckvidd har en självklar regional förankring. För henne finns inget avstånd mellan en lokal studio i Sundsvall, en välgörenhetskonsert i Härnösand och de stora scenerna i Stockholm, London eller New York. Under årens lopp har hon belönats med många priser för sina insatser i regionen och i övriga landet. Lyhördhet och resning är något som präglar Helen Sjöholm som artist. Hon lyckas fånga själen i varje typ av musik och dramatisk genre. Personlig integritet i kombination med en total och omutlig närvaro gör att hon ständigt berör.

På ett annat sätt än vetenskapen kan konsten utforska vad det innebär att vara människa. Helen Sjöholms uttolkningar av konstnärliga verk gör ständigt avtryck i vår tid. Det är med glädje och stolthet vi idag utnämner Helen till hedersdoktor vid Mittuniversitetet.

Se bilder från ceremonin!

Tillbaka