Sjöholm och Stadling hittar perfekt balans

Gefle Dagblad 2022-12-14

Av: KRISTIAN EKENBERG

(…)

På scen

GD GD GD GD GD
Helen Sjöholm och Anna Stadling
Var: Gävle Konserthus
När: 12 december

Helen Sjöholm och Anna Stadling växte upp tillsammans. De föddes på BB i Sundsvall med bara några dagars mellanrum 1970, sedan har de under barn- och ungdomen sjungit tillsammans i Luciatåg och körer. Men som med så många av barndomens vänskaper går livet åt skilda håll. Det behöver inte ligga osämja i botten, man utvecklas bara åt olika håll, kanske flyttar till olika platser och träffar nya människor.

(…)

Från låten Precis som i sagorna, när de sjunger om att glida isär, till att i mellansnacken prata om julen som en tid att återknyta banden till människor som varit viktiga i ens liv.

Förutom att de har en gemensam historia, och stor erfarenhet av att sjunga med varandra, så har de någonting inneboende i sina röster som gör att de flätar sig samman vackert. I flera av låtarna sjunger de tillsammans, men de har också solonummer.

Julkonserter är en svår genre, så fyllda av det gamla och nötta, förväntningarna från publiken, det lite julbordsproppmätta. Men Helen Sjöholm och Anna Stadling hittar en perfekt balans mellan det juliga och det vintrigt melankoliska, och de har haft fingertoppskänsla i låtvalet och fått hjälp av några av Sveriges proffsiga textförfattare att översätta engelska texter till svenska som i Den bleka vinter och Vintersång. Det svenska språket är en del av hemligheten till varför dessa låtar går rakt in i hjärtat.

(…)

Att göra någonting konstnärligt intressant av julmusik är inte heller det lättaste, men de har ett fantastiskt band bakom sig (bland annat med Gävlesonen Nisse Törnqvist på trummor) som får till och med O helga natt att låta som ny (…) favorit i konserten tillsammans med Koppången som Sjöholm sjunger i en version som får nerv i stråkarna. Sedan är faktiskt ett av extranumren, som inte finns med på skivan, en av kvällens finaste stunder: Juletid i Göteborg som Anna Stadling sjungit in solo tidigare.

Femman i betyg ska ses i kontexten av just julkonsert. Jag slösar vanligtvis inte med toppbetyget, men bland julkonserter har jag svårt att se att någon kan göra det bättre än Sjöholm och Stadling med band gör det. Låt inte detta samarbete stanna vid en julskiva – vi vill höra mer av er tillsammans!

(Hela recensionen återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Tillbaka