Två stora namn som imponerar

Foto och © Anders Forngren

Foto och © Anders Forngren

Vestmanlands Läns Tidning 151127

Av: SOPHIA SINCLAIR

Det är 13 år sedan Helen Sjöholm och Anders Widmark släppte skivan ”Genom varje andetag”. Nu ger de sig ut i Sverige med turnén ”Midvinter” – en musikupplevelse som rymmer både närhet och värme.

Stora salen i Västerås konserthus är så tyst och stämningsfullt att det nästan känns andäktig när Helen Sjöholm och Anders Widmark tillsammans tar avstamp i kvällens konsert med sången ”Jag har bara ögonblick”.

Det är ett rimligt sätt att inleda ”Midvinter”, då låten tillsammans med efterföljande nummer ”Fastän du sover” utgör en del av Sjöholms och Widmarks gemensamma skiva ”Genom varje andetag”.

Men kvällens konsert är ingen tvättäkta nostalgitripp utan går som namnet påvisar i vinterns tecken där välkända klassiker som ”Ring them bells” och ”Ave Maria” figurerar tillsammans med jazzdoftande julsånger likväl som duons nysläppta singel ”Jag vill följa med”. Lite spretigt urval måhända, men den genomgående höga kvaliteten som endast återfinns hos riktigt erfarna musiker gör att det nästan passerar obemärkt förbi.

Och det är just både Helen Sjöholms och Anders Widmarks långa erfarenhet inom branschen som gör att det imponerar extra mycket att två så stora namn kan upplevas i form av något annat än stora musikalproduktioner och på överdådiga konsertscener. För ”Midvinter” är undantagslöst stilfullt och elegant, men framförallt totalt avskalat. Sjöholm och Widmark serverar sig själva i sin helhet till publiken i en frostkantad mix av intimitet och professionalitet.

Tillbaka