Storstjärna gästade Sunnersta folkets hus

Nordsverige 140417

Av:  JENNY STAAF

SUNNERSTA. Sunnersta folkets hus gästades i helgen av en riktig storstjärna. Helen Sjöholm, välkänd från bland annat ”Kristina från Duvemåla” och ”Chess”, stod på scenen tillsammans med sin kusin Maria Lundberg och ett extra stort Holmsten Trio. Det var trångt i lokalen – och inte minst på vägen utanför där ett hundratal bilar stod tätt parkerade och det knappt gick att ta sig fram.

Kontakten som ledde till den unika konserten togs vid Skulefestivalen i fjol. Där träffade Mikael Holmsten Helen, och berättade om sin idé om att göra en stödgala till förmån för Blå bandet. Att förtjänsten skulle gå till cancerforskning var den största anledningen till att Helen tackade ja, förklarar hon.
– Men det fanns många goda anledningar att få dyka upp här förstås.
– Musiken, publiken, och inte minst att få träffa och sjunga med min kusin Maria, fortsätter Helen.

Helen växte upp i Sundsvall och Maria är från Sollefteå, men kusinerna tillbringade många av barndomens somrar tillsammans med sin mormor i Näsåker. Mycket kom där att handla om sång och musik, och Helen berättade frispråkigt för publiken om hur mycket hon såg upp till sin kusin som var så kunnig och världsvan.
– Maria var alltid två år äldre och gjorde alltid allting två år tidigare, säger Helen med ett skratt.

Att Maria kunde ta tre ackord på gitarren lade grunden till en lång rad sånger som kusinerna lärde sig, som de sedan uppträdde med inför mormors vänner och bekanta.
– Det är otroligt hur vad mycket låtar man kan ta ut på tre ackord, säger Helen imponerat.
Det var i Näsåker som grunden lades till det som kom att bli Helens musikkarriär, vilket hon hela tiden återkommer till med stor tacksamhet.

Helen Sjöholm är i dag ett välkänt namn som uppträtt på stora scener runt om i landet och hela världen, både på musikalscener och med bland annat Benny Anderssons Orkester. Men trots de stora spelplatserna är det hennes längtan till barndomens Näsåker som återkommer gång på gång under kvällen i Sunnersta.
– Jag hoppas vid min gud att vi någon gång skall få spela på festplatsen i Näsåker, och jag har verkligen lobbat för det, berättar Helen och får rungande applåder. Att publiken uppskattar Helen går inte att ta miste på. Det är en nästan andäktig stämning i lokalen, och i pausen hörs diskussioner från alla håll om vilken fantastisk röst och vilken utstrålning hon har.

En av de nöjda i publiken är Hervor Sjödin från Sollefteå, som ser Helen Sjöholm för fjärde gången den här veckan.
– Hon gör en lunchshow i Uppsala med min son Jacke Sjödin, och jag har varit där i veckan, berättar Hervor, och försäkrar lite urskuldande att hon inte brukar vara ute på så många konserter under en och samma vecka i vanliga fall.

Tillbaka