Storslaget Sjöholm

Värmlands Folkblad 140302

Av: TIM STERNER

Konsert.Helen Sjöholms konsert i Karlstad under lördagskvällen utgör det elfte stoppet på vårturnén. Men när hon äntrar scenen på CCC känns det mer som en turnépremiär.
Hon fullkomligt strålar.

Sjöholms röst är som en varm och färgstark filt en gråmulen marskväll som denna. Hon sveper in oss alla i sin silkeslena stämma. Inledningsvis är publiken lite stel. Men efter öppningen med en svensk version av Joni Mitchells klassiker Both sides now är alla med på noterna.

Hon förklarar att det är kul att vara i Karlstad, och följer upp med att fråga efter solen. (…)

Under den drygt två timmar långa föreställningen varvas anekdoter med musikalutdrag, visor och allmänt finstämda tolkningar. Som bäst blir det när hon sjunger Vårens första dag av Laleh. Det är en makalös musikupplevelse som visar hennes gränslösa röstkapacitet. (…)

När Ulvaeus/Anderssons mästerverk Du måste finnas äntligen anländer finns ingen hejd på varken applåderna eller gåshuden. Det är en sagolik låt som får ögonen att pulsera i takt med hjärtslagen. (…)

En låt som däremot kommer helt till sin rätt är Ärlighet, Tomas Andersson Wijs översättning av Billy Joels Honesty. Oerhört träffsäkert. Detsamma gäller Wijs egna låt Ett slag för dig som framförs med bravur. Sjöholm och bandet är i perfekt symbios.

Ett inslag som känns uppfriskande är när bandet, med Jojje Wadenius och Martin Östergren i spetsen, förklarar musikintressets ursprung. Det är en rolig och rörande hyllning till musiken de beskriver. All heder åt den läckra ljudbild de målar under kvällen. Dynamiken mellan dem och Sjöholm är fantastisk.

Med sina gyllne stämband knyter Sjöholm hop säcken med Gabriellas sång. Frågan är om den någonsin varit starkare. (…)

(Hela recensionen återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Tillbaka