Snyggt, brett, djupt – och roligt

NT 131028. Foto och © Magnus Andersson

Norrköpings Tidningar 131028

Av: LISBETH ROSENBACK
Foto: MAGNUS ANDERSSON

RECENSION
****
Publiken fick höra både Du måste finnas och Du är min man, men Helen Sjöholm är så mycket mer än musikalartist och sångerska i BAO. Det visade hon på konserten inför en fullsatt De Geerhall i söndags kväll.

Sjöholm rör sig obesvärat mellan visa och ballad, jazz och blues, pop och rock och hon tolkar allting lika skickligt. Det väl inte att överdriva att påstå att hon hör till toppskiktet bland svenska sångerskor. Dessutom har hon förmågan att utan desto större åthävor tolka varje stycke så att det blir en berättelse i sig, en berättelse som övertygar och berör.

Konserten innehöll såväl gammalt och välbekant som nytt och mer sällan framfört. Till det nya hörde smakprov ur den kommande musikalen Livet är en schlager. Medan den brittiska folksångerskan Judee Sills vackra The Kiss var en av de mer sällsynta pärlorna.

En djupdykning i den svenska visskatten har resulterat i riviga versioner av bland andra Vårvindar friska och Här är gudagott att vara.

Sjöholm återkom flera gånger till Billy Joel, i Tomas Andersson Wijs svenska översättningar. Låtarna får en ny dimension i hennes tolkningar. Joni Mitchell är en annan favorit som Sjöholm lyfter fram.

Med sig har hon fyra musiker, som ackompanjerar följsamt, visslar, sjunger stämsång och överhuvudtaget stöder och kompletterar Sjöholms fina röst. Alla är rasande skickliga, men lite extra briljerar ändå Jojje Wadenius på gitarr. Några instrumentala låtar bjuder musikerna också på.

Med ett så brett program finns risken att helheten känns lite spretig. Kasten blir ganska tvära ibland. Som när en trolsk instrumentallåt från Peter Pan följs av svängiga Veronica, skriven av Elvis Costello och Paul McCartney. Eller när Gabriellas sång raskt övergår i en rockballad av Depeche Mode.

Det är inte så ofta Sjöholm visar sin komiska talang. Men här glimtar den till, både i roligt mellansnack och i det underfundiga extranumret Kåta Maja.

Efter avslutningen med Du är min man gav publiken stående ovationer.


FAKTA
Helen Sjöholm

Spårvagnar: 4
Medverkande: Martin Östergren, Jojje Wadenius, Ulric Johansson och Tomas Bergquist.
Var: De Geer-hallen
Publik: Fullsatt


Tillbaka