Wow, BAO

Aftonbladet 110722

Av: JENS PETERSON

Så här låter sommaren – en ren glädjeexplosion.  +++++

ÖRNSKÖLDSVIK. De blir bara bättre.  Benny Anderssons och hans musikanter har haft två års paus. Nu kör de igång turnén spelsugna som debutanter. Laddade med nya starka sånger. Och en oväntad gammal ABBA-låt.

Det här är den bästa konsert jag sett med Benny Anderssons orkester.

För oss återfallslyssnare är det en välbekant unik blandning. Från nya albumet lägger de till ”Kära syster”, ”Midsommarpolka”, ”Månstrålar klara”, ”Allt syns när man är naken” och den tokigt dansvänliga ”En dag i sänder”. Underbara programförklaringen ”De ljuva drömmarnas orkester” inleder efter paus.

Plus de stora starka ”O klang och jubeltid” och ”Jag hör”. Den sistnämnda är magnifik här och Tommy Körberg har fått en ny ”Anthem”. Han sjunger om livets slut med en inlevelse som om det var hans sista chans.

Helen Sjöholm är inte bara Sveriges bästa sångerska med en makalös röst. Hon är intressant att titta på och gör varje sångtext till ett eget drama. Ibland komedi.

Hon dansar knasig swing när orkestern jazzar till det på New Orleans-vis. Intrycken kommer från många väderstreck. Bach på banjo. Sjostakovitj som dansbanevals.

Imponerande ljud
Effektivt och kul mellansnack. Snyggt. Klädbyten.

Och vilket sound till publiken! Ett imponerande ljud, både i benbrytande folkdanser som ”Bälter Svens paradpolkett” och i rock.

”Cadillac” kör som en Formel 1-bil med det här blåskompet. För 45 år sedan spelade Benny Andersson den låten med Hep Stars i Örnsköldsvik och liknande folkparker.

BAO kan låta som en hälsning från förr. Förutom egna sånger gör de gamla godingar, klämkäcka texter där tvenne hjärtan slå samma slag, där allt sägs med ett leende och det blir bättre och bättre dag för dag.

De kulörta lyktorna blinkar förföriskt runt dansbanan. Ett pussande par kramar varandra efter en snurrande snoa. Några buggar besatt till ”Bonde söker fru”. Dansgolvet fylls till nummer som ”Du är min man” och ”Drömmen om Elin”, och det blir trångt under ABBA-låtar som ”Hasta mañana”, ”I do I do I do” och Why did it have to be me”.

 ”Kul att vara här”
Första avdelningen avslutas med ABBA:s ”Kisses of fire”, ett överraskande val som funkar perfekt med orkestern. – Det är otroligt kul att vara här, säger Benny Andersson.

Det syns och det hörs. Publiken verkar lika lycklig som det spelglada gänget på scen. Natten är ljus och ljummen. Så här låter sommaren.


Benny Anderssons orkester

Örnsköldsvik.

Publik: 4 000
Längd: 4 timmar, inkl 20 min paus.
Låtar: 52.
Bäst: ”Jag hör”.
Sämst: Dansgolvet lutade.


Här fortsätter turnén

Järvsö 22/7
Leksand 23/7
Karlstad 24/7
Helsingborg 27/7
Göteborg 28/7
Mariefred 29/7
Stockholm Skansen 30/7


 Tillbaka