Stor spelglädje med BAO

Örnsköldsviks Allehanda 110722

Av: ANNA SJÖBLOM

Det svängde ordentligt när Benny Anderssons Orkester, med medhavd dansbana och ett 16 personer starkt band, igår spelade i Örnsköldsvik. – Det är otroligt kul och roligt att vara i Örnsköldsvik. Vi har spelat i tio år med den här orkestern och aldrig varit norr om Leksand tidigare, säger Benny Andersson.

ÖRNSKÖLDSVIK När Benny Anderssons Orkester, BAO, inleder sin Sverigeturné i Örnsköldsvik, är det inte bara en konsert. Det är dans och det är folkfest. Benny Andersson inleder kvällen i lila kavaj, men den åker snart av. Gräsmattan framför Folkets Parks scen är fylld av stolar och publiken är stor: drygt 4 000 personer har tagit sig hit. När den svenska musikeliten intar scenen, rymmer den dels ett stort musikaliskt kunnande, men också många instrument. Från dragspel och fiol till flöjt, trumpet och bas.

Spelglädjen råder det ingen tvekan om – och den dansanta publiken fyller snabbt bandets medhavda dansbana. Att den skulle luta som Benny Andersson säger i början av konserten, verkar inte vara något problem. Vals, schottis och polkor blandas med svängiga sånger med Helen Sjöholm och Tommy Körberg vid mikrofonerna. Det bjuds på numera klassisk BAO-musik, som ”Nu mår jag mycket bättre” som drar rungande applåder. Men publiken får också flera låtar från nya skivan ”O Klang och Jubeltid”, bland annat ”Kära Syster”, ”Allt syns när man är naken” och Jussi Björlings ”Månstrålar klara”.

Konserten är rakt igenom ett samspel mellan orkester och publik. Publiken får både konsert och dans, precis som BAO utlovar. Ibland kommer något lugnare inslag, som när mångkonstnären Kalle Moraeus sjunger ”Beatrice” – och då får ihärdiga dansare också möjlighet att ladda batterierna.

Efter fyra timmar och oräkneliga extranummer är turnépremiären avklarad. Det är en nöjd Benny Andersson som går av scenen. – Det var fantastiskt roligt. Det blev lite extra på slutet. Att spela i fyra timmar, det är ett rejält arbetspass, säger han till Allehanda Media.

Även Fredric Wedin från Eventbolaget Verkställande byrån, som stod bakom arrangemanget, tycker det blev en lyckad konsert. – Det känns jättebra. Vi har haft tur med vädret och alla är nöjda och glada, säger han.

Ikväll väntar nästa anhalt för tioårsjubilerande Benny Anderssons Orkester: Järvsö.

Tillbaka