Ingen blandar som Benny

Uppsala Nya Tidning 110615

Av: ULF GUSTAVSSON

RECENSION: På nya cd:n med Benny Anderssons orkester förenas reminiscenser av ädre schlager med folkton och annan populärmusik, skriver Ulf Gustavsson.

++++

Benny Andersson blandar musikaliska genrer som ingen annan, ibland i en och samma låt. Ändå hör man tveklöst att musiken kommer från honom. Det ligger i en särskild espri, ett melodiskt flöde, förmågan att beträda välkänd musikalisk mark med det nyfikna barnets ögon.

På nya cd:n med Benny Anderssons orkester förenas reminiscenser av äldre svensk schlager med folkton och annan populärmusik. Här finns uppsluppen cirkuspolka, liksom en ypperlig Tommy Körberg-ballad i Jag hör. Eller en musikalbestänkt hymn med lite Kristina-känsla i Helen Sjöholms Vilar glad i din famn, till text av Kristina Lugn.

Bäst tycker jag likväl om de stunder då Benny Andersson lägger sig helt nära den svenska folkmusiken, i en låt som Alla goda ting, en av dessa sällsamma durmoll-vindlande melodier. Eller när han närmar sig Peterson-Berger i pianominiatyren Flickornas rum

Tillbaka