Ett två timmars konstverk

Skövde Nyheter 111205

Av: ÅSA MWANSA

RECENSION. På fredag har Simon och Ekarna premiär i Skövde. Skövde Nyheters Åsa Mwansa såg filmen redan under filmfestivalen i Skara och drar sig inte för att kalla filmatiseringen av Marianne Fredrikssons hyllade roman för ett mästerverk.

Jag har inte läst boken av Marianne Fredriksson, så kopplingen till den kan jag inte uttala mig om. Simon och ekarna är en otroligt vacker film, både miljöerna och fotot i sig.

Jag kan inte påminna mig om att jag har sett en svensk film som berört mig lika starkt. Antingen har jag dåligt minne, eller så är detta ett riktigt mästerverk. Mitt minne är ganska okej ändå, så jag lutar nog åt det sistnämnda.

Berättelsen utspelar sig under andra världskriget och fram till efter freden, med tidsenliga miljöer, in i minsta detalj.  Sen har filmen ett djup och en tanke som är sällsynt i dessa ytligheternas tidevarv. I alla fall som jag upplever det. Personerna är inga platta, ensidiga karaktärer, utan levande och mänskligt motsägelsefulla. Det känns också att skådespelarna är omsorgsfullt utvalda för sina respektive roller.

Helen Sjöholm gör rollen som Simons mamma Karin och hennes kärlek till sin son känns långt ut i biosalongen. Det gör även smärtan, när allt blir fel och hon inte kan nå fram. Det är några av de känslor som väller över mig. Passion, värme, förtvivlan, ilska och maktlöshet är ytterligare några. Den magiska känslan av att vara i musiken, att vara i naturen och att sväva iväg i fantasin, finns också med i Simons värld.

Krigets fasor är med i bakgrunden, men är inte övertydligt berättade. Det som alla redan vet behöver inte många ord för att göra intryck. Tillsammans med flera gripande livsöden, inte bara huvudpersonernas, blir detta en fantastisk film. En som jag kommer att tänka på länge. Och se om.

Det var bara en sak som inte var riktigt trovärdig. Att Helen Sjöholm skulle sjunga falskt.


RECENSION
Titel: Simon och ekarna
Premiär: 9 december
Med: Bill Skarsgård, Helen Sjöholm, Stefan Gödicke med flera
Regi: Lisa Ohlin Speltid: 2 tim 2 min
Censur: 11 år
Betyg: ++++


 Tillbaka