Bra BAO

O Klang och jubeltid

Aftonbladets blogg 110611

Av: JENS PETERSON

I fredagens Aftonbladet 10 juni recenserar jag nya albumet med Benny Anderssons orkester. O Klang och jubeltid finns i affärerna på onsdag 15 juni.

Den är väldigt bra. Fyra feta plus.

BAO är ett band som är så speciellt att man alltid känner igen deras sound, och de är sig lika på det viset att de alltid är olika. Kan blanda in allt möjligt i låtarna. Jag fick inte plats med allt jag tänkte i tidningen. Här är en genomgång låt för låt:

1. O Klang och jubeltid
Titeln låter som ett högtidligt lovrop, men texten är en vemodig fundering kring svunna tider och skolavslutningssånger fyllda av hopp och evig grönska. Vart tog ni vägen ljuva drömmar? En gripande text och fantastisk melodi. Underbart när kören så småningom kommer in.

2. Kära syster
Singeln som släpptes i maj, där Helen Sjöholm vädjar till en annan kvinna att inte förföra hennes man. Tonartshöjningar och hypnotisk musik.

3. Månstrålar klara
Tommy Körberg går loss i en gammal bit som Jussi Björling brukade sjunga. Mer kul än gripande, som Melodiradion lät en gång för längesen.

4. Midsommarpolka
Klassisk instrumental BAO-musik för dansbanorna. Full fart och svängom på logen.

5. Allt syns när man är naken
Helen Sjöholm sjunger i den spröda inledningen, men strax blir det en dansande medryckande melodi om att våga blotta sig för varandra och komplettera den andre. Duett med Tommy Körberg och i slutet blir det fler stämmor och arrangemanget växer.

6. Alla goda ting
Orsa spelmän tar täten i den här medryckande folkmusiken som borde locka till dans på sommarens turné.

7. En dag i sänder
Gungande pop som för tankarna till ABBA eller annan melodiös rockmusik. Sticket där Helen Sjöholm sjunger ”Se på mig, jag är kvinnan du tog i famn” låter väldigt mycket Benny Andersson. Borde kunna bli en ny singel.

8. Flickornas rum
Man ser balettdansöser elegant svänga runt i 1700-talskläder i den här vackert trippande pianolåten. Som efter en stund backas upp av stråkar och låter wiener-café.

9. De ljuva drömmarnas orkester
Det är tio år sedan första skivan och spelningen med Benny Anderssons orkester. Och nu har de fått sin programförklaring. Björn Ulvaeus har skrivit en text som fångar musikanternas anda. ”Tillsammans når vi högre”. En perfekt inmarsch för bandet på scen, som en cirkusorkester som vandrar in i manegen. ”Och paren där på golvet som dansar tätt förbi, de verkar rätt lyckliga och lyckliga är vi.”

Jo tack.

10. Jag hör…
En magisk ballad som Tommy Körberg sjunger så man får Anthem-rysningar och hårstråna reser sig i givakt. En briljant gåtfull text som är öppen för tolkningar. Vad är det man hör när man blir äldre och skymningslandet väntar? Ett värdig solo förstärker stämningen.

11. Sorgmarsch
Kunde vara filmmusik till ett sicilianskt drama. En begravning i skymningen. En instrumental laddad marsch med maffigt blås.

12. Vilar glad i din famn
Den vackraste melodin som Helen Sjöholm sjunger på nya skivan. Kristina Lugn har skrivit den här texten om kärlek och trygghet. Kärlek till en annan människa eller till en gudom eller till naturen? Himmelska toner.

13. Brudmarsch
Stämningsfullt i folkddräkt, BAO bringing it all back home. När första skivan kom 2001 var 12 av de 14 låtarna instrumentala. Nu har sången fått mer plats. Här hörs nyckelharpa och i den pampiga finalen även Adolf Fredriks flickkör.

Tillbaka