Lätt att lyckas med Sondheims låtskatt

Folkbladet 100308

Av: ANNA SKÖLDH

A Tribute to Stephen Sondheim
De Geerhallen Norrköping
Norrköping Symfoniorkester
Dirigent: Anders Berglund
Solister: Helen Sjöholm och Fredrik Lycke

RECENSION En helt magnifik hyllning till sång- och textmakaren Stephen Sondheim fick vi som tillbringade lördagskvällen i De Geerhallen. Programförklaringen levererades helt vokalt, rappt och omedelbart i Sjöholm-Lyckes första nummer där de deklamerade med tungan rätt i mun om vad som komma skulle.

Ingenting tillrättalagt, ingenting insmickrande, nej bara okuvliga texter och melodier som bara måste få komma fram, så tror jag Sondheim kan sammanfattas. För det är inte några enkla förutsägbara sånger han levererat, denne gigant som snart firar 80-årsdag.

Med Anders Berglund på pulten vet vi att det blir kvalitet och att Norrköpings Symfoniorkester kan sin sak, det vet vi säkert. Helen Sjöholm och Anders Lycke ömsom sjöng, ömsom berättade i en härligt okonstlad dramaturgi om Sondheims musik.

Helen Sjöholm kastade sig mellan ömsinta, stilla ballader och rivigt råa låtar. Hon hittar en ny röst till varje genren och det tilltalar mig. What Can You Lose ur Dick Tracy passade extra bra i hennes mjuka inramning. Not While I´m Around ur Sweeney Todd likaså.

Fredrik Lycke liksom hämtar tonerna från golvet, eller kanske i sitt eget djup, och plockar upp dem till ytan.

Riktigt fint blev det i Back to Business ur Dick Tracy där Berglund flankerade sångarna i en fint formulerad trio. Being Alive ur Company sjöng Fredrik snyggt och välfraserat och riktig rysarvarning blev det i Send In The Clowns ur A Littel Night Music där fokus och närvaro fanns med i varje liten stavelse. Mäktigt!

Ur Follies fick Broadway Baby en riktigt fartig, nästan jazzig inramning. Visst var det i duetterna det tände till lite extra, fattas bara annat med det materialet. West Side Story med One Hand, One Heart sjöngs rentav vackert med inramning av Berglunds mäktiga arrangemang.

En helt igenom trevlig afton med musik värd att leva vidare.

Tillbaka