Kristina At Carnegie Hall

Smålandsposten 100414

By: KRISTINA BINGSTRÖM

Kristina at Carnegie Hall
(Universal)
4/5

I dag släpps Kristina från Duvemåla åter på skiva, på engelska, i form av den konsertversion av musikalen som gavs i Carnegie Hall i New York i september. Att skivan släpps samma dag som konserten ges på Royal Albert Hall i London med samma ensemble är förstås ingen slump. Syftet är att sprida musiken utanför Sveriges gränser.

Kristina från Duvemåla är Björn Ulvaeus och Benny Anderssons praktverk. Med Utvandrarna som grund odödliggjorde de än en gång Kristina och Karl-Oskars väg från Småland till Amerika. Vid premiären i Malmö 1995 sågs Helen Sjöholm, Anders Ekborg och Peter Jöback i huvudrollerna. I Carnegie Hall fanns Helen Sjöholm kvar som Kristina, övriga solistnummer framfördes av amerikanska sångare.

Och jag gillar Russel Watsons Karl Oskar. Han tar vara på de tillfällen när hans kraftfulla röst verkligen bär huvudrollen. Keven Odekirk som Robert får också klart godkänt, även om en lite större känslighet önskats i Gold can turns to sand (Gulden blev till sand).

Men som alltid är det runt Helen Sjöholms klara röst allt kretsar. När applåderna som smart sparats på skivan aldrig vill ta slut efter höjdpunkten You have to be there (Du måste finnas) är det så att man får gåshud lika mycket av rösten som av bifallet.

Visserligen finns transportsträckor som bättre passar på scen, men som helhet är det en strålande produktion, denna skiva.

Tillbaka