Helen Sjöholm: ”Det känns läskigt att turnera igen”

Helen Sjöholm i blå blus mot turkos bakgrund. Pressbild.

Helen Sjöholm ser fram emot den kommande turnén. Foto och ©: Ricky Tillblad

Smålandsposten 210928

Av: MARIE MAGNUSSON

Sångerskan Helen Sjöholm ska ut på en stor höstturné. Besöket i Växjö konserthus skulle ske i oktober, men så beslutade man att skjuta fram det till den 13 november. Det var bara dagar innan beskedet om att släppa restriktionerna från den 29 september kom.

– Vi ställde in hela oktober och tre dagar senare kom beslutet om att släppa på restriktionerna. Det är ju olyckligt, men för sent att ändra igen för oss. Vi får hoppas att det blir av nu, säger Helen Sjöholm i en intervju med Smålandsposten.

Nu ligger hon i startgroparna för att repetera. Turnén heter En ny tid, liksom senaste skivan.

– Jag törs inte ta något för givet, men jag gläder mig. Nu går vi på det här och det blir en omfattande turné, även om det inte blir lika många spelningar som det var tänkt från början.

Till Växjö konserthus kommer Helen Sjöholmmed band den 13 november.

Vad kommer du att bjuda på?

– Det blir nya låtar från den senaste plattan. Den slutfördes när allting stängde ner förra året. Då fick filer skickas in till studion. Nu kan vi vara mer tillsammans, det är så man vill jobba. Det är kul att repetera, man kan få infall och vilja testa nytt. Då kan det hända saker. På turnén jobbar jag med musiker jag inte jobbat med tidigare, det blir spännande!

– Sedan är det ju så att man alltid spelar vissa låtar som man vet att publiken vill höra. Det är låtar jag har levt med ett tag. Musikerna är fantastiska, så det blir hur fint som helst.

Helen Sjöholmhar inte skrivit låtarna själv, men hon tycker det är kul att vara med när de växer fram.

– Jag skriver ytterst lite, jag är ingen låtskrivare. Men när jag är med på uppläggen och arrangemangen så gör jag låtarna till mina.

2020 stod Helen Sjöholm på Uppsala stadsteater i musikalen Next to Normal. Premiären var tio dagar innan allt stängdes ner.

– Vi trodde att vi skulle köra igen i maj, sedan planerades den till januari. Under pandemin har det blivit en del nya samarbeten som blommat fram. Jag har återknutit till min gamla kompis Anna Stadling. Vi har sjungit ihop i 40 år, ända sedan vi var tio och sjöng i kör. Kanske blir det en turné med julmusik inför nästa jul. Det ligger och pyser lite. Sedan har jag gjort en del småsaker, som filminspelning och roller i två olika tv-serier. Det finns eventuellt andra grejer längre fram som gäller musikalscenen, avslöjar Helen Sjöholm.

Helen Sjöholmhar även varit med i tv-serien Thunder in my heart och kommer att vara aktuell i andra säsongen av Bäckström, som spelades in i våras.

– Jag ska verkligen inte klaga, jag har haft jobb. Men att turnera och sjunga live, den biten har varit död.

Hur känns det då, att ge sig ut på en stor turné nu?

– Läskigt! Man tappar känslan för vad man är kapabel till. Man längtar, repeterar för att möta publiken. Bär det? Det här är ju en färskvara och jag har aldrig känt mig alldeles säker när jag möter publiken.

Är du nervös?

– Ja, jag är absolut nervös. Hur ska det tas emot? Kommer någon att lyssna? Man försöker leva upp till något och det är inte alltid så lätt. Sedan när man väl står på scenen försvinner allt det där, man går in i ett annat mood. Sinnena öppnas för något annat. Som tur är.

Vilket är roligast, att sjunga eller att skådespela?

– Jag ställer den frågan till mig själv ibland. Det är roligt att få in musiken i andra medier, som på scen med en ensemble. Då går man in i en annan värld. Men jag älskar att sjunga. Jag har min bas i musicerandet. Har man en dramatisk berättelse som ska fram går man in i en karaktär, det är en annan grej. Det ska bli spännande att spänna bågen nu!

Vad har Kristina från Duvemåla betytt för dig?

– Hur mycket som helst! Jag hade en del på fötterna då, men jag lärde mig så mycket. Det var då jag slog igenom och det har påverkat mycket. Det var en viktig period. Jag sjunger en del av sångerna än, och sedan har det fortsatt, mest med Benny Andersson. Det har blivit en lång resa och det har gett mig mycket.

Har du någon dröm att förverkliga?

– Ingen tydlig drömroll. Kristina var ju spännande. Något nyskapande, något nytt med en ny form där man kan sätta en egen prägel och vara kreativ. En nyskriven musikteaterföreställning kanske? En dröm är att ha en monologföreställning med en musikalisk linje på ett kvinnoporträtt. Det finns många spännande historiska kvinnor man känner till som borde få sjunga ut.

Hur var det att spela in tv-programmet Så mycket bättre?

– Det var otroligt roligt och nervöst! Jag ångrar det inte, det var speciellt. Sedan var det lite för kort tid, det blev lite snabbt.

Nu kommer hösten, vad tycker du om det?

– Jag älskar hösten! Men det blir lite tuffare med åldern, den här övergången från sommar till höst blir allt tyngre. Men sedan blir det lättare igen. Jag är ju fjällvandrare, vandring blir det mycket under hösten.

Vad har du för minnen från Växjö?

– Åh, det har jag flera. Vi gjorde en fantastisk konsertversion av Kristina för tjugo år sedan. 1995 lånade jag en stuga utanför Växjö några dagar och laddade upp på Utvandrarnas hus inför repetitionerna av Kristina. Växjösjön brukar jag traska runt när jag är i stan! Jag måste vandra, det är min terapi, näst efter sången, säger Helen Sjöholm.

Tillbaka