Expressen Söndag möter Helen Sjöholm

Expressen Söndag 111225. Foto och © Magnus Jonsson

Expressen Söndag 111225

Av: AMANDA TAAWO
Foto: MAGNUS JONSSON

– Jag har ett kontrollbehov. Helen Sjöholm lär sig att släppa kraven

Helen Sjöholm gör succé på film som mamma Karin i ”Simon och ekarna”. Och nu blir sångerskan själv tvillingmamma vid 41 år. För Söndag berättar hon om sin egen uppväxt, de starka kvinnorna och livet som mamma.
– Det är helt fantastiskt. Men jag kan inte greppa det här, säger hon.

Det var i pappas plåtslageri i Sundsvall Helen Sjöholm startade sin sångkarriär. Där satt hon och sjöng sig hes om dagarna.
– Jag har alltid varit ett låtande barn, pratade och sjöng jämt. Nu har jag en pojke på fyra år som är likadan. Och det är charmigt men också otroligt intensivt. Min mamma körde runt mig på allehanda aktiviteter för att få utlopp för det någon annanstans, det var konstsim, ridning, jazzdans, tills jag hamnade i en kör, då var det rätt, säger hon.

Sen dess har sången varit Helens bas, där vägen gått från musikalsuccén ”Kristina från Duvemåla”, ”Chess”, teater och det breda genombrottet på film som den misshandlade kvinnan i Kay Pollacks ”Så som i himmelen”.

Och nu är det dags för Helen att synas i sin första ledande filmroll i ”Simon och ekarna” – där hon för första gången inte tar en ton – baserad på Marianne Fredrikssons succéroman med samma namn. Här spelar hon Karin, mamma till Simon, som får en karg uppväxt under andra världskriget i Göteborg

Hur gjorde du för att hitta Karin inom dig?  
– Det fanns många personlighetsdrag som jag direkt kunde bolla med som moderskapet, stoltheten och väldigt starka rädslor att förlora saker i livet. Historien är gripande på många sätt och den handlar mycket om att hitta sin identitet. För Karin är det också mycket en stor rädsla att inte våga berätta sanningen. Den rädslan skapar större avstånd mellan henne och Simon. Och däri ligger väl tragiken i historien.

Liksom hos Karin kunde Helen känna igen sig i att bära på en bild av hur livet borde vara. Något hon själv egentligen upptäckte att hon gjort först när hon träffade sin nuvarande man David:

– Vi var så väldigt olika. För mig var det befriande på något vis. Jag har haft en självbild som styrts av hur man vill vara. Det tyckte jag också var intressant i rollen som Karin, hur hon har en bild som egentligen är en önskebild många gånger vad man vill vara och leva upp till som person. Sen kanske man inte fixar det, och det kan bli mer eller mindre kraschar av det.

Hur såg det ut för dig?
Jag hade en bild av hur jag ville leva, många barn och inte bilda familj försent. Jag visste vad jag tyckte om och vad jag inte gillade. Sen när jag började ifrågasätta det med David så märkte jag att jag hade varit för kategorisk. Men det är väl också en åldersfråga, man vet mer när man är yngre, nu tycker jag att jag vet mindre. Men han var en del i det för mig.

Och vid 41 års ålder är det nu dags för Helen att bli tvillingmamma. Var det planerat att skaffa fler barn?
– Tvillingar var väl inget vi tänkt, det har vi inte heller i släkten. Men det fanns en vilja att skaffa barn, men det tog tid. Sen kom det med besked. Men det är fantastiskt.

Hur blir det livet nu tror du?
– Ingen aning. Vad förväntar man sig? Jag kan inte greppa det här än, det går inte att föreställa sig. Det häftigaste med det är att jag trodde att jag hade koll på hur livet skulle se ut nu. Men att det sent i livet kan ändra sig så snabbt.
– Det här tar all fokus nu. Sist hade jag väl hyfsad koll på när jag skulle börja jobba igen men det känns inte så nu. Jag har ingen aning hur det här blir.

Berätta, hur är Helen Sjöholm privat?
– Envis, kreativ och energifull. Jag har ett kontrollbehov, särskilt i jobbet men även privat. Jag vill gärna ha koll på hela proceduren även om jag inte kan ha det. Men det är sällan jag förbereder mig för lite om man säger så. Privat är jag ingen äventyrlig person, men på scenen kan jag släppa hämningarna.
– Privat kan jag vara ganska asocial tror jag. Jag är mycket mer intresserad av att betrakta människor och på scenen kan jag använda mig av det. Jag kan vara oerhört lättinfluerad av vibbar och människor, och har lätt att känna in, en inlevelseförmåga helt enkelt.

Du växte upp i Sundsvall. Hur var din uppväxt?
– Oförskämt bra med en otroligt trygg uppväxt. Vi är tre syskon och jag är äldst, jag är en typisk storasyster. Vi har inga konstnärliga ådror i familjen även om det alltid funnits mycket uttryck och energi. Det fanns ingen som hade pysslat med det direkt så där var inget naturligt drag att man ville bli sångerska. Det fanns inte på kartan.
– Jag har haft väldigt starka kvinnor i släkten som varit envisa och inspirerat mig. Min morsa är en tuff typ, hon är otroligt envis när hon bestämt sig för något. Hon har bevisat för mig många gånger att allt går. Hon och min mormor och farmor är väl egentligen de som är de största förebilderna och som funnits med mig i allt. I Kristina från Duvemåla hämtade jag mycket från min mormor.

I filmen ”Så som i himmelen” sjöng Helen balladen ”Gabriellas sång” som låg 68 veckor på Svensktoppslistan.

Hur känns det att den berörde så många?
– Jag tycker det är fantastiskt, jag blir berörd av det. Det är något i den som är gripande. Det är fantastiskt hur människor hämtar styrka i den låten på olika vis. Det var inte helt väntat. Att den påverkar många väldigt starkt det var överrumplande till en början. Det är ingenting man står och tänker på när man gör låten.
– Jag sjunger den jättemycket. Och det är en av de få sångerna som jag aldrig blir trött på. Det känns alltid kul och angeläget att sjunga den.

Hur är det med långköraren ”Du är min man” då som många också älskar att spela?  
– Den har privat inte alls betytt lika mycket för mig, även om den har betytt mycket för att folk har gillat den. Den har inte nått in i mig på samma sätt som Gabriellas sång.

Efter ”Simon och ekarna, har du fått mersmak på film nu?
– Det har varit så spännande och jag vill absolut göra mer film. Men jag har inga illusioner att jag ska byta karriär eller att det här ska skapa en ny plattform för mig.


HELEN SJÖHOLM
Namn: Helen Sjöholm
Ålder: 41
Familj: Maken David Granditsky, sonen Ruben, 4, och väntande tvillingar
Bor: I Nacka utanför Stockholm
Aktuell: Som Karin i filmen ”Simon och ekarna” med bland andra Bill Skarsgård


Tillbaka