Spännande arbetsår för Helen

Norra Skåne 100420

Av: YVONNE ERLANDSSON

Direkt från Kristina från Duvemåla-konserten i London förra veckan flög Helen Sjöholm till Hamburg där inspelningarna av Simon och ekarna pågår. Sveriges stora musikalstjärna har fullt upp. I helgen kommer hon till Skåne för fem utsålda konserter när Malmö Brandkårs Musikkår firar hundraårsjubileum på Malmö Opera.

I Simon och ekarna, filmen som baserar sig på Marianne Fredrikssons roman, gör Helen Sjöholm den kvinnliga huvudrollen som Simons mamma Karin. Hon tar inte en enda ton i hela filmen.
– Det är fantastiskt roligt, ett helt nytt sätt att arbeta för mig, säger Helen på telefon från Hamburg under en paus i filminspelningarna. Hon har visserligen jobbat med film förut, bland annat i Så som i hímmelen.

– Men detta är en större roll och känns som en jätteutmaning. Överhuvudtaget tycker jag att det här året bjuder på så många spännande händelser. Konserten med Kristina från Duvemåla i London i förra veckan och så den här filmrollen som är lite av det jag drömt om att få pröva på. Dessutom väntar en spännande sak på Stadsteatern i Stockholm i höst, Aniara, så totalt sett känns det här som mitt mest spännande arbetsår sedan Kristina från Duvemåla-premiären i Malmö.

Efter den rosade Kristina-konserten i London i onsdags hade Helen bokat ett tidigt plan till Hamburg följande dag.
– Visst märker man att flygstoppet påverkar projekt som det här, men jag hade sådan tur. Mitt plan var försenat och gick tio i elva. Klockan elva stängde de Heatrow.

Simon och ekarna utspelar sig 1939-1950. – Det känns just nu lite som om vi transportmässigt förflyttats tillbaka till den tiden, 70 år tillbaka, genom flygstoppet. Trots sitt späckade schema ser Helen Sjöholm fram emot att komma till Malmö Opera och Brandkårens Musikkårs jubileum.
– Det är alltid ett kärt återseende. Jag har jobbat med dem sedan jag kom till Malmö för 16 år sedan och det är alltid lika roligt.

Har du fått bestämma själv vad du ska sjunga?
– Det finns önskemål och jag är med på det. Det blir sånger både ur Kristina och Chess och kanske någon dänga som både publiken och jag tycker är kul.

Jag läser i kvällspressen att du är färdig med Kristina, men vi får höra låtarna ändå?
– Jag kommer aldrig att känna mig klar med den musiken och konserterna i London och New York med Kristina på engelska har blivit lite av en nytändning. Sångerna har fått nytt liv. Däremot tror jag inte jag kommer att göra den på scenen mer.

Så om det blir en uppsättning i London får vi inte se dig där?
– Jag börjar bli för gammal. Det får finnas nya Kristinor och det kommer det att finnas, bland annat i Finland där de sätter upp musikalen.

Vad har det betytt för dig att göra konserterna med Kristina från Duvemåla i New York och USA. Har det genererat andra erbjudanden?
– Jag har fått ett helt nytt kompisgäng i USA, lärt känna fantastiska människor. Och New York genererade ju London, det känns stort i sig att ha fått uppleva Carnegie Hall och Royal Albert Hall.

Lika mycket ser Helen fram emot att få komma tillbaka till Malmö Opera scen.
– Och att få träffa Marianne Mörck, Christer Nerfont, Fredrik Lycke och alla de andra igen. Det blir härligt!
Jubileumskonserterna äger rum på Malmö Opera fredag, lördag och söndag.

Tillbaka