Födda på samma BB – Sjöholm och Stadling på julturné

Mitt-i-Stockholm 2023-12-20

Av: JONAS BERGE

De föddes på samma BB med en dags mellanrum. Och i 40 år har artisten och Nackabon Helen Sjöholm varit bästa vän med Kungsholmsbon och sångerskan Anna Stadling.

Platsen är Sundsvalls BB. Året 1970. I en liten säng ligger Anna Kristina Stadling. I en annan den en dag äldre Marie Helen Sjöholm. Men det ska dröja till högstadiet tills de blir bästa vänner.

40 år senare, i november 2023 sitter de vid ett avlångt köksbord hos Helen Sjöholm i Nacka och har en kick off för den gemensamma julturnén. Sedan några år är de en duo igen. I alla fall ibland. Precis som när de var unga.

Drömde tillsammans

Helen är sedan flera decennier en av landets främsta musikalstjärnor. Anna är sångerskan och musikern som haft framgångar både på egen hand och med andra, däribland Lars Winnerbäck och Staffan Hellstrand.

– Ambitioner, svarar Helen snabbt på frågan vad som en gång förde dem samman.

– Vi hade massor av drömmar men de var inte uttalade. Vi skötte oss i skolan, gjorde inte mycket väsen av oss. Vår vänskap odlades i tankevärlden, i film och musik.

Anna fortsätter:

– Vi har alltid haft så mycket att prata om. Det pågår alltid ett samtal mellan oss. Även under alla år vi inte har jobbat ihop.

Arrangerade konserter

Att de inte levde ut sina drömmar som unga är bara delvis sant. Redan i de övre tonåren arrangerade de julkonserter i Sundsvall tillsammans. Samarbetet fortsatte tills de var i 25-årsåldern. Sedan tog de en lång professionell paus.

– Vi har pratat om att göra något i alla år, tråden har funnits hela tiden, säger Helen.

Trådänden plockades upp lite av en slump 2018 i samband med en spelning de bjudits in till i Sundsvall. De slogs av hur bra det lät trots att de inte hade repat och bestämde sig för att sjunga ihop igen.

– Även vi kan fascineras av att våra klanger är så samstämmiga, trots att vi är så olika. Vi är extremt mycket på samma våglängd och stämmer av med varandra utan att behöva fråga, säger Anna.

”Härlig smältdegel”

De inspireras också av varandras olika musikaliska vägar.

– Det är en härlig smältdegel när vi jobbar ihop. Lite som att ha ett eget rum. Dessutom är det en lucka rakt in i barndomen och tonåren som ständigt står öppen.

De där barndomsminnena spelar en viktig roll när de skapar sina konserter.

– Det finns något tidlöst i de gamla julsångerna, som Jul, jul, strålande jul. Man har sjungit dem till leda, ändå är det de som faktiskt betyder något, säger Helen Sjöholm.


FAKTA

Helen Sjöholm

Ålder: 53.

Bor: Nacka.

Familj: Man och tre barn.

Aktuell: Med miniturnén Snö och marschaller som kommer till Filadelfia Convention Center den 21 december. Dessutom med musikalen Änglagård på Oscarsteatern.

Källa: Helen Sjöholm


Anna Stadling

Ålder: 53.

Bor: Kungsholmen.

Familj: Man och ett barn.

Aktuell: Med Snö och marschaller. Dessutom med julsingeln Bara några timmar kvar och albumet Långt ifrån ensam.

Källa: Anna Stadling


Tillbaka