”Väldigt fin stämning”

Kristianstadsbladet 2021-12-20

Av: SOFIA FREIJD/TT

Barndomskompisarna Helen Sjöholm och Anna Stadling älskar julmusik. Deras julturné i miniformat gör ett stopp i Nederluleå kyrka, där de sätter stämningen i Strålande jul från Luleå.

På konserten, mitt i världsarvet Gammelstads kyrkstad i Luleå, delar de scen med artister som Bo Kaspers Orkester, Tusse och Kalle Moraeus.

– Det är inte en given kombination av artister men det blev väldigt fin stämning, säger Helen Sjöholm.

Biljetterna till konserten, som spelades in i slutet av november, sålde slut på fem minuter.

– Det är ju en tid då vi vill samlas kring musiken. När man får gå in i en kyrka på första advent, sätta sig i bänken och höra Hosianna, det är något magiskt i det. Det bildas ett större valv över oss som kan behövas ibland, säger Anna Stadling.

Vännerna sjunger sin nya julsång Julen kan hjälpa, som släpptes i november. Det är en nytolkning av Maybe this Christmas av Ron Sexsmith, med svensk text av Andreas Mattsson.

– Den öppnar för både tankar och eftertanke. Kring jul får många lite mer tid att samla sig, kanske ringa och kolla läget med någon man inte pratat med på länge eller bjuda in på en fika, säger Helen Sjöholm.

Sjöholm och Stadling har känt varandra sedan de var tolv år, då Anna började på Helens skola och de hamnade i samma kör. När de blev lite äldre bildade de duon Meiram. De har hållit kontakten genom åren men sjungit tillsammans ganska lite.

– Tills för tre år sedan, då vi gjorde en julturné ihop. Det var fantastiskt och vi kände att vi behövde göra mer sånt.

– Stora delar av vårt samarbete har landat väl i julen. Den innefattar så mycket tindrande och drömmen om lyckan, men där finns också mörker och vetskapen om att alla inte har det så bra. Den dubbelheten är jobbig men också lite spännande, säger Anna Stadling.

Nästa år följer de upp Julen kan hjälpa med en fullängdsplatta och då blir det också en längre turné. Svensk julmusik är det som gäller.

– Det är härligt att få vältra sig i det svenska språket. Jag gjorde en julskiva för några år sedan med amerikanska julsånger. Mötet med den musiken men på svenska, det är lite min tanke nu, säger Anna Stadling.

Hemma i köket kan dock allt möjligt spelas i julstöket.

– Mahalia Jackson sätter fart på den riktiga julkänslan för mig. Min pappa spelade alltid hennes julskiva Silent night när jag var liten, den sätter i gång något i mig, säger Helen Sjöholm.


Anna Stadling

Ålder: 51.
Familj: En man, ett barn.
Önskar sig i julklapp: ”Jag älskar pyjamasar och vill ha en ny, silkig, tunn med långa ärmar.”
Favoritjulsång:O helga natt, min pappa sjöng alltid den när jag var liten”.
Favoritjulfilm:Karl-Bertil Jonssons julafton”.


Helen Sjöholm

Ålder: 51.
Familj: En man, tre barn.
Önskar sig i julklapp: ”Förutom världsfred och slut på coronapandemin, gärna små majskolvshållare.”
Favoritjulsång:O helga natt”.
Favoritjulfilm:Love actually, den brukar jag se den 23:e. Och så älskar jag Karl-Bertil Jonssons julafton”.


Tillbaka