”Berättelsen har raserat alla murar”

Foto och © Sven-Olof Ahlgren, Uppsala Nya Tidning

Foto och © Sven-Olof Ahlgren, Uppsala Nya Tidning

Uppsala Nya Tidning 200225

Av: LINA STOLPE

Musikal. På skottdagen är det premiär för musikaldramat Next to Normal på Stadsteatern, med Helen Sjöholm i huvudrollen.

Next to Normal hade urpremiär på Broadway 2008 och blev genast hyllad av kritikerna. (…) Nu tar Uppsala stadsteater sig an föreställningen. Regissören Ronny Danielsson förklarar att berättelsen om en mamma som är bipolär var nyskapande i musikalkretsarna. Många förknippar musikaler med stora dansnummer och glamorösa kulisser. ”Next to Normal” har inga glittriga koreografinummer, vilket för den delen inte betyder att den saknar ljusglimtar och humor (…)

Handlingen kretsar kring familjen Goodman, som försöker få ihop vardagen samtidigt som mamma Diana, spelad av Helen Sjöholm, kämpar med bipolaritet och trauma.

– Både musiken och manuset är spännande och känslomässigt välarbetat, säger Ronny Danielsson. Även om ett stort fokus ligger på huvudrollen Diana utforskas flera komplexa känslor och förhållanden. Jag tror att alla i publiken kan hitta någonting som de kan känna igen sig i.

Med kort tid kvar till premiären är repetitionerna är i full gång.

– Vi har blivit ett tajt gäng. Eftersom vi är så få i ensemblen har vi verkligen hittat varandra och det märks på repen, förklarar Helen Sjöholm.

– Ja, och att scenografin är så avskalad gör att man kan uttrycka sig starkare på scenen. Det finns ingenting att gömma sig bakom. Man blir blottad, helt enkelt, fyller Martin Redhe Nord i.

Helen Sjöholm berättar om förberedelserna bakom sin roll. Att gestalta en person med en psykisk sjukdom kan verka svårt, men hon känner sig trygg i arbetet.

– Jag har utgått från mina känslor, min egen oro och skräck. För min del funkar det bäst att jobba intuitivt på scenen för att lyfta fram de känslor som finns i berättelsen.

Det är viktigt att ämnet lyfts fram och att man visar olika sidor hos sjukdomen, tycker skådespelarna. Inför produktionen har ensemblen gästats av en psykiatriker som föreläst om bipolaritet, hur olika dess effekter kan vara från person till person. Det, i kombination med att manusförfattarna gjort sin research, underlättar i arbetet.

– Har man en bra text att arbeta med, blir det lättare att släppa taget och jobba närmare sina känslor, förklarar Ronny Danielsson.

(Hela artikeln återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Tillbaka