Vilse i Kalmar

KalmarPosten 130627
Benny Anderssons Orkester består av 16 musiker och tillsammans bjuder de på
ett unikt, dansvänligt sound som faller de flesta i smaken.

KalmarPosten 130627

Av: SOFIA EKHOLM
Foto: CARL HJELTE

Helen Sjöholm:
VILSE I KALMAR

Den 20 juli gästar en av Sveriges största sångerskor, Helen Sjöholm, Kalmar. Hon är inte ensam på scen, en av dem hon uppträder med är ingen mindre än hennes egna stora musikaliska förebild.
– Tommy Körberg är den störste sångaren vi haft i det här landet, han är otrolig!

Åja, Helen Sjöholm är inte så dålig själv. Trots att hon inte har någon direkt sångutbildning så har hon genom sin röst, känsla och i roller som Kristina från Duvemåla och Gabriella i filmen Så som i himmelen tagit en stor plats i svenskarnas hjärtan.
När KalmarPosten ringer upp är det en harmonisk och vältalig Helen som lugnt svarar målande på frågorna med lugn och klar stämma. Inom några veckor är det dags för henne att packa väskan och ge sig ut på en åtta konserter lång turné med BAO – Benny Anderssons Orkester, genom Sverige. Turnén startar i Göteborg den 18 juli och avslutas i Stockholm nio dagar senare. Däremellan ska hon och den 16 man starka ensemblen hinna med Helsingborg, Kalmar, Trosa, Piteå, Sundsvall och Leksand. Skälby är platsen för den folkparksinspirerade konserten här i stan och Helen utlovar en kväll med mycket dans och olika sorters musik.
– Det blir en helkväll med dansen som grund, ofta håller vi på mellan tre och fyra timmar.
Själv är Helen ingen hejare på att dansa, hon håller sig hellre på scen.
– Men jag dansade folkdans när jag var liten så grunderna i schottis kan jag och så lite vals.
Att turnékonceptet är utformat efter gamla tiders folkparksdanser tycker hon är härligt.
– Det är fantastiskt att stå och se människor dansa. Konserten är verkligen en folkfest för alla generationer!

Som en släktträff
Nu är det två år sedan BAO var ute på sommarturné och Helen ser fram emot att få umgås med musikerna och deras familjer.
– Det är som en släktträff, vi äter gott och bor bra och eftersom vi ses så sällan har vi vansinnigt kul!
Konsertrepertoaren består av allt från Bach till ABBA.
– BAO består av en unik sammansättning musiker med folk från operagenren, filharmoniker, folkmusiker samt pop- och rockmusiker – det blir ett speciellt sound som folk brukar uppskatta.
Sedan 2006 är Helen gift med ljudteknikern David Granditsky. Under turnén stannar han hemma i Nacka med parets yngsta barn, tvillingarna Samuel och Johanna, ett och ett halvt år gamla. Sju år gamla sonen Ruben hänger dock med mamma på turnén.

Ett ensamt yrke
Helen har under sin karriär haft privilegiet att arbeta med några av Sveriges största musiker, Tommy Körberg, Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Anders Glennmark, Björn Skifs, Jojje Wadenius och Martin Östergren, för att nämna några.
– Jag har haft en sån jäkla tur att få jobba med så otroliga musikanter!
Både Tommy Körberg, som Helen beskriver som en av Sveriges största sångare, Jojje Wadenius samt Martin Östergren har hon arbetat mycket med, samarbetet med de två sista går hela 15 år tillbaka i tiden. Tommy har hon lyssnat på sedan hon var tolv år gammal.
– Det kan vara ett ganska ensamt yrke så det är otroligt skönt att få återknyta med dem, säger Helen.

I höst kommer Helen till Kalmar igen, redan den 26 oktober står hon på Kalmarsalens scen tillsammans med parhästarna Jojje och Martin samt musikerna Ulric Johanson och Tomas Bergquist.
Konserterna på höstturnén kommer att innehålla både gammalt och nytt. Visor, pop och musikal, från Benny Andersson till Tomas Andersson Wij.
Helen har besökt regionen innan, både Kalmarsalen och Borgholms slottsruin har agerat scen till den folkkära sångerskan. Helt välbekant med området är hon dock inte.
– Jag brukar promenixa när jag är ute och turnerar. En gång när jag besökte Kalmar Slott fortsatte jag utåt och vet inte var jag hamnade, men jag lyckades ta mig tillbaka och var redo sju minuter innan konserten började, svettig – men på plats!

Tillbaka