Jag häpnade när jag började lyssna

NWT 110211

Av: CARL EDLOM

KONSERT
Helen Sjöholm är Benny Anderssons refrängsångerska. Hon är dessutom skådespelare och har gjort kritikerrosad barnmusik. I kväll kommer hon till Karlstad.

Hon är kanske mest känd som musikalartist.
Hennes medverkan i Kristina från Duvemåla och Chess har gjort hennes till ett välkänt namn men hon har också rönt stora framgångar i andra sammanhang. Hon är grammisbelönad för både barnmusik, schlager/dansband och visa.
– Jag har aldrig tänkt på mig själv som någon specifik typ av sångerska, säger Helen Sjöholm från turnébussen.

– Jag har alltid trivts väldigt bra på scenen, när teater och musik kan kopplas samman. Det har alltid känts väldigt naturligt för mig.

Några film- och teaterroller och det också blivit. Helen Sjöholm medverkar bland annat i Kay Pollacks hyllade Så som i himmelen. Nyligen syntes hon i uppsättningen av Aniara på Stockholms Stadsteater.
– Jag hamnar i olika projekt mycket på grund av eget sökande men ofta händer det också att jag blir kontaktad och tillfrågad om olika saker.

Bland annat så har Benny Andersson en förmåga att ständigt höra av sig. Helen Sjöholm är en av medlemmarna i Bao, Benny Anderssons orkester som regelbundet ger ut skivor och turnerar. Med en nostalgisk blinkning listas Helen Sjöholm som orkesterns ”Refrängsångerska”. Med låten Du är min man låg Bao på Svensktoppen i hela 278 veckor och till sommaren är det dags för en ny Bao-turné.
– Benny är en helt makalös melodimakare. Han är ett geni. Det är någon slags skön kemi mellan hans musik och min röst som jag upplever det, jag älskar att sjunga hans låtar.

Men på Helen Sjöholms senaste skiva Euforia är det en annan låtskrivare som gjort materialet – amerikanen Billy Joel. Hon har valt ut några av sina favoriter ur Joels digra produktion och Tomas Andersson Wij har sedan översatt de engelska texterna till svenska.
– Konserten bygger till stor del på Billy Joel-plattan men det blir en våldsamt blandad konsert. Alltifrån Elvis Costello till ett 80-tals medley. Medleyt kom till efter att jag återupptäckt ett gammalt blandband från 1984. Det var tack vare det bandet jag också återupptäckte Billy Joel. Det var för något år sedan bara, jag hade ingen större relation till honom innan dess. Så att det blev en skiva med hans låtar är en ren tillfällighet.

Det var låten She’s always a women på hennes blandband som bet sig fast och som väckte hennes nyfikenhet.
– Billy Joel är ett välkänt namn men få har koll på vad han egentligen har skrivit. Han har gjort så jäkla mycket, jag häpnade när jag började lyssna. Jag diggade låtarna och blev skitsugen på att sjunga dem på svenska.

Vad har du för planer framöver?
– Just nu vet jag inte mer än sommarturnén med Bao. Under hösten ska jag ta det lugnt har jag tänkt. Jag behöver få smälta den senaste tiden, det har varit väldigt mycket jobb. Coola ner mig lite för att få nya idéer.


Vad? Helen Sjöholm med band
Var? CCC
När? Fredag 11 februari


Tillbaka