Från Kristina till Billy Joel

NVP 101116. Foto och © Ryno Quantz
Helen Sjöholm har inte helt lämnat Kristina från Duvemåla bakom sig.
Men nu är det huvudsakligen Billy Joel som gäller.

Nacka Värmdö Posten 101116

Foto: RYNO QUANTZ

Kultur & Nöje | 16 november. Hon lämnar Stadsteatern i ett rymdskepp, men bjuder samtidigt in Billy Joel till Sverige. Kristina har återuppstått, på engelska, samtidigt som filmdukarna väntar på Simon och ekarna.
– Det har varit ett maxat år, konstaterar Helen Sjöholm.

På Stadsteatern spelar Helen Sjöholm en av de personer som i Harry Martinsons diktverk Aniara kommer ur kurs på sin väg till Mars från en obeboelig jord.  Kontrasten är stor till de mjukt arrangerade och översatta tolkningarna av den amerikanska artisten Billy Joels musik. De finns på Helen Sjöholms första skiva på åtta år, ”Euforia”.

Nykär  
Någon Billy Joel-fantast har hon inte varit, säger hon, men några låtar har varit favoriter sedan länge.
– När jag bestämde att jag ville göra en skiva med Billy Joel-låtar hade jag blivit lite nykär i She’s always a woman, och börjat lyssna mer och mer. De låtar hon valt har översatts av Tomas Andersson Wij.
– De är från början skrivna utifrån att en man sjunger och de är ganska tidstypiska. Sen blir det lite mer ”på nytt” och låtarna lite mer mina, om de är på svenska.
– Jag känner att låtarna passar mig, de är i en berättad visform, men nästan alltid med en knorr. Låtarna har skalats ner och växt fram i bandet Helen Sjöholm har runt sig, bland andra gitarristen Jojje Wadenius och producenten Gunnar Nordén. Turné blir det efter nyår, med två konserter planerade i Stockholm.
– Det har hänt mycket med både min röst och uttrycket sedan min förra skiva. Jag har lärt mig mycket och fått blodad tand. Det dröjer nog inte åtta år till nästa skiva.

Samtidigt som skivan gjorts klar har Helen Sjöholm repeterat och börjat spela Harry Martinsons Aniara på Stadsteatern.  Det är teater där musik av Andreas Kleerup spelar stor roll och Helen Sjöholms ”poetissa” bidrar till historien i bland annat två sånger.
– Aniara spelas av en starkare ensemble än i någon annan uppsättning jag gjort. Alla har en viktig del.

Texter med poetisk rytm  
Martinsons texter har redigerats något och är mångbottnade, men med en poetisk rytm och flöde har de fungerat bra att sjunga, tycker Helen Sjöholm. Hon jämför arbetet med Aniara med när Kristina från Duvemåla sattes upp första gången:
– Kristina var från början helt och hållet, både text och musik. Andra uppsättningar jag gjort sen dess har varit mer klara. Aniara har varit som ett oskrivet blad igen.

Tidigare år har Helen Sjöholm haft samma uppsättningar under längre perioder. I år har det varit många nya projekt. Utöver rollen i Aniara och skivan ägnades våren åt inspelningen av den kommande filmen ”Simon och ekarna” efter Marianne Fredrikssons bok. Helen Sjöholm spelar Simons mamma.  Kristina har hon också återvänt till det senaste året, när en konsertversion på engelska spelades i både New York och London.
– Jag är ganska uppslukad av att göra det jag gör, men samtidigt kan det vara bra att växla mellan olika saker. Vad jag gör, gör jag på känsla och utifrån vilka förfrågningar jag får.

Ofta på Dieselverkstaden  I Nacka har Helen Sjöholm med familjen bott i drygt två år, ett par stenkast från Dieselverkstaden, där hon ofta är med sonen Ruben, som är tre år.
– Jag trodde jag var en lantis men sen trivdes jag bra när vi bodde på Söder. Nu tycker vi att det är skönt med tomt, men ändå ha nära till stan.

Hon har mycket på gång  
”Simon och ekarna” har premiär under 2011.
”Aniara” spelas på Stockholms Stadsteater till 31 december.
Albumet”Euforia” släpps den här veckan.

Tillbaka