Höstturnépremiär, Vara, 4 oktober

Turnéremiät Vara Konserthus 131004Gästbloggare: Florence Ziethén

Höstlöven skiftar till eldande färger och kylan tränger sig på. Värmen och solenergin tycks i alla fall ha stannat kvar hos Helen då hon sommarglatt och energifullt rivstartar sin höstturné i Vara.

I ett eldsprakande fyrverkeri av toner, musikstilar och kompositörer följer publiken med på en musikalisk resa genom så väl Helens egen repertoar som delar av den internationella musikhistorien.

Många av låtarna grundar sig i de ursprungliga folkrötterna där Helens kreation från albumet Visor får nytt liv i rampljuset. Den amerikanska folkrörelsen är inte heller långt borta då toner av bland andra Joni Mitchell får en att fundera över meningen med livet i skapelsen ”Both sides now”. Detta breda musikspektrum väver Helen samman med sitt personliga musikaliska genombrott i Kristina från Duvemåla med succélåten ”Du måste finnas”.

Emellan dessa fantastiska musikstycken är det dags att ta på klackskor och glitterklänning då nyskapande musik ur musikalen ”Livet är en schlager” av Jonas Gardell och Fredrik Kempe får den sittande publiken att gunga med i bänkraderna. Dansen fortsätter sedan i den något ringrostiga svensktoppsettan ”Du är min man”. Publiken bjuds på spänning och en bergodalbaneliknande musiktur från 1700-talets kreationer till dagens musikindustri.

Helen är världens bästa sångerska och har en röst som kan förgylla de mesta som har skrivits i musikväg med sin folknordiska röst. Kanske är det just därför dessa låtar passar henne som handen i handsken och förgylls i det klara rampljuset då allt till slut faller på plats.

Tillbaka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *